Vad är objektpermanens?

Medan det för många barn en sak ur sikte är också ur sinn, det är en utveckling milstolpe, kallade objektpermanens, att barnen kommer till när han eller hon inser att föremål existerar även om det inte syns. Termen myntades av expert på barns utveckling och psykologen Jean Piaget. Piaget trodde de flesta barn kommit objektpermanens skede när de var omkring åtta eller nio månader gammal. Men alla barn utveckla något annorlunda, och kan nå detta stadium tidigare eller senare än andra.

Piaget studerade begreppet objektpermanens genom att utföra relativt enkla tester på spädbarn. Han skulle visa ett barn, eller unga barn en leksak och sedan täcka den med en filt. Ett barn som hade en tydlig plan för objektpermanens skulle komma för leksaken eller försöka greppa filten bort leksaken. Ett barn som ännu inte utvecklat objektpermanens kan tyckas olyckligt att leksaken hade försvunnit.

Föräldrar, naturligtvis, har testat objektpermanens för år med yngre barn. Spel av Peek-a-boo med en tre månader gammal är ganska förtjusande eftersom barnet kommer ofta att bli glatt överraskad varje gång en täcker sina händer med ett ansikte och sedan igen. Enligt Piagets teori, den glädje resultat i den plötsliga återkomsten av den förälder, som magiskt försvann och kom tillbaka. Barn under fem eller sex månader kan också gömma sig under filtar och förväntar sig att deras föräldrar inte möjligtvis kan hitta dem, eftersom barnet inte kan se den förälder.

Brist på objektpermanens kan också förklara varför barn inte tenderar att fuss så mycket när de är yngre och föräldern lämnar. Ändå är detta inte alltid fallet, och ifrågasätter några av Piagets teorier. Exempelvis studier testa amningsperioden veckor gamla spädbarn föreslog att de enkelt kan skilja mellan sin mammas bröst mjölk och andra bröstmjölk. Basera begreppet objektpermanens om vad man kan bara visuellt uppfattas rabatter vad som kan höras, luktade eller rörd. I komplett mörker till exempel ett barn alldeles för ung för att ha utvecklat objektpermanens kan känna sig invaggas i den beröring och lukten av en mamma sovande i närheten eller hämtar barnet. Modern existerar redan innan synen av mamman kan fastställas. Alltså vision kan inte vara den enda faktor som styr objektpermanens.

Det är klart att som spädbarn börjar expandera sin visuella intrycket de verkar ganska förvånad över den plötsliga visuella försvinner en älskad leksak eller person. De får dock fortfarande möjlighet att lukta, höra eller känna den saknade objektet. Detta tyder på att barnet har fler sätt att uppfatta än sammanfattades av Piaget i sin utveckling och testning av teorin om objektpermanens.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.