Vad är konspirationsteorier?

Konspirationsteorier används som ett försök att bringa klarhet kring en händelse som har hänt. Evenemanget är vanligtvis en stor politisk, historisk och social händelse. Det är vad som ligger bakom konspirationsteorier som intresserar folk mest. Enligt konspirationsteorier förövaren av händelsen är vanligtvis en hemlig organisation eller en mäktig person. Konspirationsteorier är ofta avfärdas med anspråk på paranoia och kan liknas vid skrönor.

Konspirationsteorier har varit av intresse för psykologer, sociologer och experter folklore sedan 1960-talet. Mordet på president Kennedy lockade en störtflod av spekulationer kring hans död. Det finns fortfarande frågor i dag kring verkligt skyldiga bakom mordet. är Konspirationsteorier tros vara ett mänskligt tillstånd. När händelser har en betydande inverkan på våra liv, vi försöker och gör innebörden av dessa händelser i en andlig, politisk, moralisk eller vetenskaplig sätt. Händelser som verkar vara oförklarligt inspirera oss att se hårdare för orsak bakom dem tills vi är nöjda. Många psykologer anser att en person som tror på en konspirationsteori kommer också att tro på andra konspirationsteorier.

Konspirationsteorier är ofta knutna till paranoia. Paranoia sägs vara ett djurs förmåga att upptäcka fara. En sådan förmåga är värdefull för att läsa andra dolda avsikter och att kunna förutsäga framtida beteende. Om det fanns ett fel i denna förmåga, då resultatet kan vara att djuret ser faror överallt. Detta kan vara fallet med en sammansvärjning teoretiker, som kanske bara har ett fel i hans evolutionspsykologi.

Konspirationsteorier uppvisar flera funktioner. De har en teori som byggs upp med tiden, eftersom teorier är vidgats och fler människor lägga till sina egna åsikter till dem. Konspirationsteorier kan bara handlar om någon, och de argument och argument mot växa, så gör sammansvärjningen. Teorier om sådana händelser som Kennedy-mordet är kända världen över. De har gjorts i filmer och böcker, och den verkliga boven i dramat kan ha blivit dränkta och förlorat under tyngden av sådana teorier.

Konspirationsteorier har blivit en stapelvara i moderna kulturen. Från utomjordiska livsformer till döden för prinsessan Diana, överflöd teorier om vad som egentligen hände och vad som händer just nu. Är deras högre makterna där ute som håller sanningen från oss? Som X-Files , det succéserie av 90-talet, sade sanningen finns där ute .


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.