Vad är ett gyllene tillfälle?

Ett gyllene tillfälle är en kort period under vilken det är särskilt fördelaktigt att göra något. Ofta stänger ett gyllene tillfälle snabbt, vilket innebär att någon måste ta ett beslutsamt agerande på tid eller risk undrar vad som skulle ha hänt om han eller hon handlat. När ett gyllene möjlighet dyker upp, en del människor säger att "möjligheten knackar," tyder på att någon skulle vara dum att ignorera chans.

Denna term används inom en rad områden, från astronomi till ekonomi. Inom astronomin, till exempel, kan forskarna har bara en kort gyllene tillfälle att observera en anmärkningsvärd händelse, på grund av anpassning till olika himlakroppar och svårigheten att samordna användandet av vetenskaplig utrustning. Inom medicin, kan läkaren hänvisa till en "gyllene tillfälle" för behandling, dvs en kort tidsperiod under vilken behandling som skulle vara mycket effektiv. I nationalekonomi, fönster möjligheter kan öppna när produkter uppleva en kortvarig nedgång, vilket gör att konkurrenterna att gå i, eller när företag plats på möjligheten av en marknad fördel. En person eller organisation som kanske inte alltid märker ett gyllene tillfälle, i vissa fall, man pratar längtansfullt om missade möjligheter, med hänvisning till fönster som öppnade kortfattat och utan fanfar. Dessa fall kan vara väldigt frustrerande, eftersom människor inte ens erbjudas möjlighet att välja att låta tillfället passera. Många stora företag behålla analytiker på sin personal för att förhindra missade möjligheter, dessa människor skura sin bransch med ett skarpt öga för potentiella möjligheter. Som konsument kan du också att höra uttrycket "gyllene tillfälle" svänger ganska mycket, speciellt av personer som försöker sälja dig något. Vissa säljare använder svårt att sälja strategi där de antyder att konsumenter endast kommer att kunna få ett erbjudande om en viss dag eller vid en viss tidpunkt, till exempel. I dessa fall är det oftast en god idé att noggrant överväga villkoren för försäljningen och objektet i fråga innan beslut fattas, som säljaren kan försöka skynda dig in i ett val som du senare ångrar.

När en möjlighet öppnas för dig, ta dig tid att överväga det. Om någon erbjuder sig att betala för högskola eller blåbär är till försäljning, det finns potentiella konsekvenser att tänka på. I det första exemplet, till exempel, kan någon bara erbjöd sig att betala för en särskild pedagogisk mål, liksom en examen i ett ämne du är inte speciellt intresserad av, vilket gör det möjlighet med kravlöst som kan komma tillbaka för att hemsöka dig. I det andra fallet kan blåbär att säljas eftersom de är på väg att ruttna, så ta dig tid att granska dem noga innan språnget.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.