Vad är en win-win situation?

En win-win-situation, även kallad win-win spel eller icke-nollsummespel i spelet teorin, är en situation av det samarbete, kompromisser, eller grupp deltagande leder till alla deltagare i. Termen kan tillämpas på många aspekter av det dagliga livet, och det är kontrast till nollsummespel eller win-lose situation, där den dominerande faktorn är att minst en person vinner medan andra förlorar. Kallas även noll-spel summa och exempel innefattar de flesta två personer brädspel. Exempel ett schackspel är nollsummespel. En vinnare, 1, läggas till en förlorare, -1, vilket ger ett totalt noll. Den win-win-situation är annorlunda, eftersom dess helhet enligt spelteorin kan vara två eller fler. I en två-person scenario, där både människor kan samarbeta och därmed vara till nytta, kan detta vara matematiskt uttryckas och 1 plus 1=2. Istället för en situation som skapar en vinnare och en förlorare, både människor vinna en ungefär motsvarande belopp. Du kan använda uttrycket "win-win situation för alla små förhandlingar i livet. En typisk jämförelse kan kompromiss mellan en man och hustru i en fråga om påståendet. Kanske är par bråkar om fördelningen av sysslor och barnomsorg. Mannen anser att han arbetar utanför hemmet och borde inte behöva ta hand om hus eller barn.

Hustrun anser att omfattningen av det arbete i hemmet och när det gäller barnomsorg är lika vägande under dagen. Om hustrun bara låter situationen fortsätta status quo, är hon statistiskt förlorare eller -1. Några nyare studier tyder på att kvinnor som tar hand om barnen hemma verk i huvudsak en 18-20 timmar om dagen, beroende på ålder och antal barn. Hon verkligen är förloraren i denna proposition, särskilt när man vägrar att hjälpa till. För paret att skapa en win-win situation, kompromiss och förståelse av arbetsbelastningen behövs. Om studierna visar att en hemma mamma faktiskt arbetar motsvarar två och en halv full sysselsättning tid, då denna siffra måste helt tagit av mannen. Han är också förmodligen fått en trött och möjligen cranky hustru på händerna medan situationen fortfarande detsamma, och han kan försörja sig förbittring. Men tekniskt han vinner något, till förmån för fritid, medan hustrun inte.

Om paret beslutar att kompromissa, och man hjälper till med vissa sysslor eller barnomsorg ens arbetsbelastning, paret har skapat en win-win-situation. Vissa kanske frågar sig hur man vinner i detta scenario. Han åtnjuter en hustru mindre trött, kanske mer ägnas åt sambandet, och definitivt mindre bitter. Hustrun vinner lite ledig tid och den andel av arbetet blir rättvis. Varje situation där parterna enas om att agera i både sitt eget intresse och intresse i gruppen kan vara en win-win situation. I ekonomin kan detta också kallas Nash Equilibrium. Varje deltagare i en situation eller spelet tar hänsyn till hur hans /hennes egna beslut och val påverkar alla andra deltagare. När detta inträffar, och när alla deltagare utveckla en strategi som gynnar "hela", en win-win situation utvecklas. Det bör påpekas att inte alla i varje möjlig permutation av detta scenario vinner exakt samma sak eller motsvarande belopp.

Grunden för en win-win-situation är en kompromiss och samarbete måste vara mer eller minst lika viktigt som ego och konkurrens. Alla tycker att "vinna", men den frågan för att skapa win-win-situation: Hur kan en situation upprättas där ingen förlorar? Det är svårt att skapa win-win-situationer när folk är själviska och egoistiska, och särskilt om de inte bryr sig om deras personliga vinster resultera i någon annans förlust.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.