Vad är en Saturday Night Special?

En så kallad Saturday Night Special är en billig pistol små kaliber som lätt kan döljas. Talrika vapentillverkare göra kanoner som kunde anses Saturday night specials. Den exakta definitionen av denna typ av pistol kan variera, de flesta människor förknippar Saturday night specials med dålig material och låg tillförlitlighet. Vissa personer har föreslagit att eftersom dessa vapen kan lätt erhållas, utgör en risk för brottsbekämpning, som även låginkomsttagare brottslingar råd Saturday night specials.

Ordet verkar ha uppstått 1968, när New York Times reporter först använde det i en artikel, även om den kan ha använts före denna period i det talade språket. Den slang term "Saturday night" med hänvisning till festande och allmänna rackartyg är ganska gamla, räknat till omkring mitten av 19th century. När "Saturday Night Special" användes första gången, var tänkt att vara nedvärderande, att ogilla billiga varor av sänkta vapentillverkare. Som en generell regel, en Saturday Night Special är mycket liten, vilket gör det lätt att dölja i en handväska, uppstart, eller ficka. Många tillverkare gör dessa vapen från billiga material, varav en del faktiskt kan utgöra en fara, eftersom de skulle kunna misslyckas när vapnet används. Många regioner i världen har stränga lagar om saker som smältpunkten för den metall som används i pistoler för att undvika katastrofala misslyckanden som kan vara farliga eller dödliga, vissa av dessa lagar är speciellt utformade för billiga pistoler som lördagskvällen specialerbjudanden.

små kaliber av dessa vapen gör dem effektiva för självförsvar vapen, och vissa människor också använda dem som backup vapen, särskilt i nära håll. Vissa brottsbekämpande människor använder även termen "Saturday Night Special" som beteckning för en improviserade vapen, vilket innebär att det skulle sättas ihop under loppet av en helg. Improviserade vapen är särskilt farliga, eftersom de kan göras från mindre än idealisk material som skulle kunna orsaka allvarliga skador på både bärare och offer.

Förespråkarna av Saturday Night Special påpeka att det finns gott om legitim användning av sådana vapen, och att deras låga kostnaden gör dem tillgängliga för personer med låga inkomster som kanske önskar personligt skydd, särskilt om de bor i farliga stadsdelar. Kritiker hävdar att den låga kostnaden för de flesta Saturday night specials gör dem mycket tilltalande för brottslingar, vilket tyder på att kriminalitet skulle kunna sänkas om sådana vapen förbjöds. De kritiserar också tillförlitligheten av dessa vapen, som ett vapen med en pipa som exploderar, till exempel, är inte bra för någon.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.