Vad är Westermarck Effect?

Westermarck Effect är ett fenomen som har observerats hos personer som tillbringar mycket tid med varandra under sex år. Människor som föds upp tillsammans, oavsett relation, tenderar att bli okänsliggjorda till varandra, och de kommer inte i allmänhet utveckla sexuell attraktion till varandra senare i livet. Olika studier har stött idén om Westermarck Effect.

Denna idé är ibland kallad "omvänd imprinting", och den är döpt efter Edvard Westermarck, en finsk sociolog som arbetade och skrev i slutet 1800-talet. Han var speciellt intresserad av äktenskap mönster och tabun incest, och hans idé om att människor som föds upp tillsammans kommer inte att utvecklas sexuellt attraktion gick i strid med den tro på Freud, en framstående samtida. Med tiden har det varit uppenbart att Westermarck var berättigat, eftersom det är känt att Freuds idéer som inte stöds av faktiska bevis. Förutom att använda uppgifter om bröder och systrar som är upp tillsammans, forskare på Westermarck Effect har också tittat på situationer där icke-relaterade enskilda som tas upp tillsammans. Till exempel, på israeliska kibbutzim, är barn ofta tas upp tillsammans i stora grupper med likasinnade, och medlemmar av samma peer group sällan utveckla relationer av sexuell karaktär med varandra. Detta gäller även för yngre barn som adopterats i hushåll med existerande barn.

däremot, som syskon höjs isär ibland utvecklar en sexuell dragning till varandra när de träffas senare i livet, att utveckla vad som kallas genetisk sexuell attraktion. Forskare på Westermarck Effect har också funnit att den sexårige cutoff är mycket viktigt, eftersom barn som föds upp tillsammans efter sex år inte visa Westermarck Effect, vilket visar att det har att göra med tidig barndom utveckling.

Motståndarna till denna teori ofta peka på historiska exempel på syskon äktenskap, som de som utförs i det gamla Egypten bland de härskande klasserna. Men dessa äktenskap är inte ett bra motexempel, eftersom sådana äktenskap har ingåtts vanligen utan samråd med de berörda, och det var vanligt att barnen i de härskande klasserna att tas upp separat från varandra, av olika anledningar.

I ett intressant moderna exempel på Westermarck Effekt vid arbetet, studerade forskarna traditionella kinesiska familjer, som ibland anta en ung flicka i deras hushåll i avsikt att gifta sig med flickan till sina söner. De upptäckte att flickorna är ofta starkt motsätter sig sådana äktenskap när de mognat, och att dessa äktenskap är mer benägna att senare upplösning, barnlöshet, eller äktenskapsbrott.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.