Vad är Lysrör?

Lysrör ge ljus genom att använda elektricitet för att excitera kvicksilverånga, som producerar ultraviolett ljus. Det ultravioletta ljuset i sin tur orsakar lysrör "fosforiserande beläggning att fluorescerar eller glöd, med synligt ljus. Lysrör är skrymmande, mer komplicerade och dyrare än traditionella glödlampor, men de är mycket mer energieffektiva och håller längre, spara pengar på lång sikt. Lysrör använda en barlast för att kontrollera den mängd el som strömmar genom lampan, eftersom de behöver bara en liten summa att arbeta och skulle självförstörande under ett okontrollerat flöde.

amerikanske uppfinnaren Peter Cooper Hewitt patenterade den första lampan kvicksilverånga 1901. Den första kommersiella lysrör tillverkas av General Electric och dök upp på marknaden under 1938. De var utställningsmonter ett år senare i Golden Gate Exposition och New York World's Fair. General Electric fick också patent på uppfinningen 1939, men det bestreds av Sylvania i år att följa. Lysrör blivit allt populärare under andra världskriget, och 1951, mer belysning producerades av lysrör än glödlampor i USA.

Tills ganska nyligen, lysrör användes endast i de institutionella och stora kommersiella byggnader. Den kompaktlysrör (CFL), lämplig för hemmabruk, uppfanns på 1970-talet och blev inte kommersiellt tillgängliga förrän i början av 1980-talet. Men när den först dök upp på marknaden, CFL var mycket dyr, motsvarande 30 $ idag. Spiralen design flesta Lågenergilampor finns idag uppfanns av Edward Hammer of General Electric 1976, men det gjorde inte når konsumenterna förrän 1995.

Hem användning av lysrör är fortfarande låg i de flesta länder, men tanken är alltmer populärt med den ökade medvetenheten om energisparande. Glödlampor är nu mycket sällsynt i östra och sydöstra Asien samt Australien och Kanada har infört planer på att fasa ut glödlampor inom några år. Lysrör kan pågå från 10 till 20 gånger längre än glödlampor, och nuvarande modeller ger ett sken nästan omöjlig att skilja sig från en traditionell glödlampa.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.