Vad är Cthulhu-mytologin?

Cthulhu-mytologin är en fiktiv universum skapades av den berömda amerikanska skräckförfattaren HP Lovecraft på 1920-talet. Även om det skapades ursprungligen av Lovecraft har Cthulhu-mytologin prover tagits från och utvidgas av många andra författare. Allmänhet, historier som utspelar sig i Cthulhu-mytologin funktionen av idéer och teman som ursprungligen skapades av Lovecraft, och många författare som skriver i Mythos försök att komplettera och förtydliga Lovecrafts ursprungliga idéer. Den Mythos fått sitt namn av Cthulhu, en vattenlevande halvgud som refereras i många berättelser, och anses vara den mest populära av Lovecrafts skapelser.

Berättelser som i Cthulhu-mytologin allmänhet omfattar mänsklighetens teologisk okunnighet. Universum styrs av gudar kallades Stora Old Ones eller helt enkelt gamla, och deras motsvarigheter, the Elder Gods. Även i de flesta berättelser, dessa yttre gudar en gång styrde jorden och är nu i dvala är det lovat att han en dag kommer att vakna och dominera världen igen. Ett gemensamt tema i historier som utspelar sig i Cthulhu-mytologin är en person som utsätts för det faktum att människan är bara en bricka i det större tingens ordning, utan någon gudomlig gnista eller särskild andlig mening. Detta sker vanligen genom antingen villiga eller ovilliga kontakt med Great Old Ones eller deras mänskliga följeslagare. Ofta efter att lära sanningen, dessa individer gå galet.

Under Lovecrafts liv, var urvalet hans mythos av andra berömda författare av perioden, såsom Robert E. Howard och Henry Kuttner. Ofta skulle Lovecraft och hans motsvarigheter låna material från varandras arbete, såsom platser eller halvgudar. Efter Lovecrafts död arbetade andra författare som August Derleth, att fortsätta Cthulhu-mytologin.

August Derleth var nästa främsta författare i Cthulhu-mytologin. Sedan Lovecraft var ateist, många av hans berättelser skildras de gamla och äldste Gods som allmänt neutralt beträffande vad som hänt mänskligheten. I Derleth s fortsatta Cthulhu-mytologin, försökte han att skildra den äldre gudarna som välvilliga varelser som hade fängslat de gamla för kosmiska överträdelser.

Andra mindre kända författare som provtas i Cthulhu-mytologin igen expanderat Lovecrafts mytologi. De berättelser som de producerade infört ett större panteon av gudar och halvgudar, samt ytterligare källor som fiktiva karaktärer som används för att bygga upp sin kunskap om den dolda ockulta världen av de gamla. Genom att bygga på Lovecraft och Derleth berättelser bidrog dessa författare Cthulhu-mytologin få en liten grad av ryktbarhet.

Cthulhu-mytologin har expanderat i flera andra typer av media. Hänvisningar till de gamla eller platser och karaktärer i Lovecrafts berättelser är ofta refereras av rockband. Flera bordsskivan Rollspel har skapat under årens lopp av spelföretagen vill expandera och dra nytta av, det Cthulhu-mytologin. Dessutom har ett stort antal fristående filmer skapats som bygger på några av de mer populära berättelser.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.