Vilka är de olika användningarna av ull?

ull, en fiber från håren på djur som får, getter och jakar, är en textil med otaliga användningsområden. En av de största användningsområdena för ull i plagget produktion, men detta fiber kan användas till många andra saker. Omkring 80% av världens ull går till plagg som tröjor, mössor och kappor, lämnar 20% som skall användas i några överraskande och spännande sätt. Många av de användningsområden för ull är mycket gamla, men människor utvecklar ständigt nya applikationer för denna mångsidiga fiber.

Folk har varit att utnyttja ull i tusentals år för både dekorativa och funktionella syften. Detta Fiber har en rad fördelar, bland annat hållbarhet, flexibilitet och vattenmotstånd. Varierande kvaliteter av ull kan variera från extremt mjuka fibrer som kan användas mot huden att fler grova fibrer som är bättre lämpade för sådana uppgifter som fyllning och isolerande. De många olika användningsområden för ull se till att varje liten är bortkastad. P

Ull används i plagget produktion kan vara vävda, stickade, virkade, tovade, och arbetade på andra sätt. Förutom att användas som ett tyg till kläder som tröjor, mössor, byxor, kappor och halsdukar, ull kan också användas för broderi och andra threadwork. Ull tyg kan också användas för filtar, gardiner, och stoppning. Förutom att vara lämplig för slitage av människor, kan ull också utnyttjas för att göra Sadelunderlag, filtar och annan utrustning för bearbetning av sådana djur som hästar och kameler. Häst filtar och liknande tillbehör kan också göras från ull för att ge extra värme och isolering i kalla miljöer.

Stuffing för möbler kan vara gjorda av ull, och återvunnen ull kan användas för att göra isolering och ljudisolering. Ull's loft gör den idealisk för ljudisolering applikationer. Ull har också en lång historia av att användas i mattor och matta stoppning. Ullmattor är bekant hållbara, med rika, hållbara färger och ull matta padding tillför extra isolering och höjd för mattor. Andra användningsområden för ull omfatta bromsbackar för andra typer av golv, till exempel flytande trägolv.

Tovat ull, vilket görs genom att skapa ull tyg och sedan behandla det så att tyget komprimerar och drar ihop, har ett flertal användningsområden. Användning av ull filt inkluderar skor, hattar och vattentäta ytterplagg. Det är också bekant används pianon för att dämpa effekterna av hammare, skapa distinkta ljud som skiljer pianon från cembalo. Andra användningar av ull som har tovade omfatta stoppning för bordsben, bokhyllor och andra möbler som annars skulle kunna urholka ett trägolv, och dukar, med filt skapa dragning så att duken inte kan glida av.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.