Vilka är de fyra Påsken Frågor?

påsken, Pesach på hebreiska, är det semester som fokuserar på flykten av judiska slavar från Egypten omkring 1313 f. Kr. och 2448 är på judiska kalendern. Historien om denna exodus täcks i de första kapitlen i Mosebok i Gamla testamentet i Bibeln eller Torah. Påsken är en sju till åtta dagars semester som i regel anses vara den mest firade semester bland judar. I firar påsk, det nummer fyra har en symbolisk betydelse. Det är hur många glas vin man ska dricka på Seder-den rituella måltiden hölls den första och andra nätter Påsken, det är många olika typer av personligheter i historien om de fyra söner, och det är antalet frågor det yngsta barnet, vanligtvis den yngste sonen, frågar högt. Fyra Påsken frågor, känd som Mah Nishtanah på hebreiska, är faktiskt delfrågor i en en allmän fråga: Varför är denna natt olik alla andra kvällar?

>

bok Påsken eller Haggadah på hebreiska, betonar vikten av Seder och definierar det som ett skådespel som bör förlängningen väcka intresse för barnen så att uppmuntra dem att ställa frågor och lära sig om deras historia. På grund av detta, är de fyra Påsken frågor varje påsk vid Seder bordet. Den första av de fyra Påsken frågorna är: Varför är det så att om alla andra kvällar vi äter bröd eller matzoh, men den här kvällen äter vi bara matzoh?

Matzoh huvudsak är osyrat bröd. Judar äter matzoh på påsk att komma ihåg att när de judar som förslavades av Farao skulle lämna Egypten, hade de inte tid att ordentligt baka bröd för resan. Istället tog de den råa degen på deras utflyttning och ställa den under den heta öknen solen. Den resulterande produkten var en hård knäckt kallas matzoh. Det sägs också att osyrat bröd, eller chametz , äts av symboliska skäl, eftersom det tar bort överskottet, såsom stolthet, från själen. Den andra av de fyra Påsken frågor är: Varför är det så att om alla andra kvällar vi äter alla slags örter, men den här kvällen äter vi bara bittra örter?

bittra örter, maror på hebreiska, äts på Påsken inte eftersom det är vad de flyende judarna åt, men på grund av dess symbolik. Normalt serverar pepparrot och romansallad, endive, eller maskros som maror. Den bittra örter är tänkt att symbolisera de bittra och grymma sätt Farao behandlas de förslavade judar. Den tredje av de fyra Påsken frågorna är: Varför är det så att alla andra kvällar vi inte doppa våra örter, men den här natten vi doppa dem två gånger? På påsken, celebrants dip persilja eller grönsaker i saltvatten och maror i Charoset -en blandning av frukt, nötter och vin, typiskt äpplen, valnötter , sött rödvin och kanel eller ingefära. Dessa två kombinationer är de två dips. Det är inte så att varje objekt doppas två gånger i rad, men att två olika saker doppas. I den första dopp, är det salta vattnet symboliserar tårar av den judiska slavar. Andra DIP symboliserar sötningsmedel (den Charoset) bördan av bitterhet (den maror). Den Charoset grund av sin bruna, stenhårda utseende, sägs också likna den lera som den judiska slavar användes för att bygga faraos byggnader. Den fjärde av de fyra Påsken frågorna är: Varför är det som på alla andra kvällar vi äter i sittande ställning, men den här kvällen äter vi fick ligga?

På påsken, judar luta oftast på en kudde som de äter. Rika, var fria människor vanligtvis de enda som kunde äta halvliggande och gör det på Seder bordet är tänkt att symbolisera det moderna Judisk frihet och bekvämlighet.

Den fjärde Påsken fråga sägs ha förändrats omkring 70 e. Kr. när det Andra Templet i Jerusalem förstördes av romarna. Innan dess skall den fjärde påsk fråga till bruket att offra ett djur, vanligtvis ett lamm till påsk. Offersystemet praxis frångicks vid tiden för förstörelsen av det Andra Templet och den nuvarande fjärde frågan hänvisar till vilande, ersatt det.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.