Varför finns det så många mormoner i Utah?

Fråga dem ens vagt informerade om Jesu Kristi Kyrka av Sista Dagars Heliga vad en "mormon" är, och de kommer sannolikt associerade medlemmar med staten Utah, som är hem för kyrkans officiella säte. Redan innan statsbildning, Utah har haft en hög population av mormoner, högre än någon annan stat i nationen. Även mormonerna inte innehar en majoritet i staten, majoriteten av medlemmarna i Jesu Kristi Kyrka av Sista Dagars Heliga (LDS) är bosatta utanför USA. Den 24 juli 1847, då kyrkans president Brigham Young, efter en mödosam resa över slätten, tittade ut över Salt Lake Valley och förklarade: "Det här är platsen" och den första gruppen av mormoner som rötter ner. Mormonerna hade flytt dödliga förföljelse från Missouri, Ohio och Illinois, och hade äntligen hittat vad de trodde skulle vara en plats för trygghet och säkerhet. Deras ättlingar skulle komma att kallas av somliga som "Utah mormoner. " I motsats till vad många tror mormoner inte har fäste i Utah som de en gång hade. Även staten har haft en 29% ökning av den totala befolkningen 1990 till 2000, är mormonernas del av den totala befolkningen minskat något. Många tror att detta kan bero på en blomstrande ekonomi som attraherar icke-mormoner från hela landet, inklusive invandrare från Mexiko, liksom många som flyttar till regionen för vad som får en lägre levnadskostnader. Beautiful geografi och bra väder i kombination med många rena bor grannar kan också vara en attraktion.

Under 2006 framkom det att mormonernas "-delen av Utah totala befolkning faktiskt har minskat, och att om nuvarande trender fortsätter kommer 2030 LDS befolkningen förlora sin majoritet. Även uppskattar att mormoner utgör ungefär 70% av befolkningen har svänger med, är antalet närmare till 62,4% (2004). Eftersom detta är baserat på kyrkliga register medlemskap och inte faktiska kyrkböckerna närvaro, antalet praktiserande mormoner i Utah kan vara mycket lägre. Den främsta anledningen att det finns så många mormoner i Utah är naturligtvis beroende av att det blev ett riktigt Mecka för medlemmar över hela världen. Även kyrkan upplevt en snabb tillväxt i hela världen under det senaste århundradet har många medlemmar i andra länder flyttade till Utah fly mindre än tolerant hemländer, eller bara för att de ville leva bland andra mormoner. En annan orsak kan bero på mormonernas berömda reproduktionstakt, som i Utah under 1960 var 4,3 barn per kvinna. Idag är det kurs i Utah mycket lägre, men högre än det nationella genomsnittet på 2,6 barn per kvinna.

Även om mormonernas befolkningen i Utah kan vara på nedgång och omfördelas i resten av landet, har mormonerna vänster onekligen sin prägel på läget i Utah idag, liksom dess historia.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.