Vad är vissa typer av miniräknare?

En räknare är en enhet som kan utformas för att göra många olika typer av matematiska beräkningar, och det finns många olika typer av räknemaskiner. Form och storlek räknare varierar beroende på vad de skall användas till. Vissa räknare är avsedda för särskilda ändamål, såsom olika branscher och företag, medan andra kan användas för grundläggande matematiska beräkningar såsom addition och multiplikation.

Abacus var en av de första matematiska contraptions som skall användas, och var helt enkelt en rad pärlor eller stenar som utgjorde nummer. Det var inte förrän 1623 som den första räknemaskin ritades av Wilhelm Schickard, som gjordes för att beräkna astronomiska tabeller. 1645, utformad Blaise Pascal egen miniräknare kallas Pascaline som användes för att lägga till och dra ifrån. Den Pascaline var att minska sin arbetsbörda göra långa beräkningar för hand. Anordningen var dyrt och komplicerat, och räknemaskiner skulle inte vara klar för kommersiellt bruk förrän den 19: e århundradet. Efter att många olika typer av räknare skulle införas.

För första halvan av 20th Century, mekaniska lägga maskiner var de vanligaste typerna av räknare som användes. Dessa anordningar används nycklar, vevar, växlar och andra komponenter som mest lägga till och dra ifrån-multiplikation och division gjordes med flera tillägg eller subtraktioner. Den senare delen av 20th Century såg elektronik förskott från vakuumrör till transistorer, och detta ledde till skapandet av de många Miniräknare som används idag. Den mest grundläggande typen av elektroniska räknare idag är miniräknare, som i sin enklaste form kan solcellsdriven och användas för att göra de flesta standard matematiska problem, vars resultat visas som en rad med siffror på en LED-skärm.

medan det fortfarande är relativt liten, vetenskapliga och grafräknare är mycket mer avancerade än enklare typer av räknare, och används främst inom områdena naturvetenskap, matematik, teknik och fysik. Dessa typer av räknare kan ha en hel skärm i stället för bara en rad med siffror som kan visa flera beräkningar på en gång. Med grafräknare kan data visas på skärmen i form av olika typer av grafer. Likaså är finansiella miniräknare för att göra beräkningar som främst behövs i finansvärlden och pengar. Exempel på matematik som en finansiell miniräknare kan användas för är räntan omvandlingar, amortering och beräkning av intresse i lån, sparande och leasing.

Vissa typer av räknemaskiner kan nås via en dator och är utformade för att utföra mycket specifika funktioner. De flesta av dessa finns tillgängliga i olika former på Internet, ett exempel på detta är en graviditet miniräknare. I denna typ, användaren ingångarna en liten mängd av information för att ta reda på en gravid kvinnas förfallodagen, bland andra viktiga graviditet information. Andra online räknare kan avgöra många olika saker, till exempel, kan man beräkna mängden kalorier du bör äta varje dag, din beräknade medeltalet och med din ålder i hundår.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.