Vad är Improvised Explosive Devices?

Improvised Explosive Devices (IED) är små hemmagjorda bomber, som blev känd nyligen genom ockupationen av Irak som USA, som används för att döda soldater och fordon skador. I motsats till landminor, spränganordningar är vanligtvis framställda av off-the-shelf komponenter med enkla verktyg och allmänt utlösas med hjälp av en mobiltelefon. Användningen av spränganordningar kan betraktas som en form av gerillakrig, anställd av krigare i ett fattigt land invaderas eller ockuperade av ett mer tekniskt avancerade kraft. Spränganordningar svarar för cirka en tredjedel av USA: s militära döda i Irak, en siffra som varit relativt konstant med den fortsatta ockupationen.

överklagande av spränganordningar ligger i det faktum att de kan göras från vad som helst som exploderar i kombination med en distans aktiverad detonator. De är särskilt användbart i tätorterna, där det är svårt för ockupationsstyrkorna att skilja på oskyldiga civila och stridande fiende, och att gärningsmannen kan fly in i en folksamling i förvirringen av explosionen. Spränganordningar kan vara skickligt dolt under skräp eller placerad på oväntade platser som bakom träd eller tecken. I kaoset för en invasion, en besegrad armé allmänhet lämnar bakom många ton explosivt material som plundrats av rebeller. Även om dessa rebeller kanske saknar den nödvändiga tekniken för att utnyttja de sprängämnen som ursprungligen avsågs, spränganordningar kan göras från nästan vad som helst. En konventionell högexplosiva nyttolast kan åtföljas av giftiga kemikalier eller biologiska vapen som mjältbrand, lägga till den psykologiska rädslan. Med rätt kunskap och verktyg, högexplosiva kan formas till en formad avgift, liksom den typ som används i raket-gevär (RPG), vilket skapar ett dödligt plasma jet att ingen ström rustningar kan sluta. Från och med 2006 är den amerikanska militären pumpa många miljoner dollar på program akuta forskning för att finna effektiva motåtgärder mot dessa lömska enheter.

p

IED har använts av gerillan styrkor i Spanien under inbördeskriget, mot nazisterna genom vitryssar under andra världskriget, och den radikala islamistiska milisen i Irak och Afghanistan efter U. S. militära invasioner där. Det är känt att utländska specialister ibland hamna på hotspots för att bistå de infödda i uppbyggandet av IED, förvärrar den allvarliga risken i området. Kanske med rätt upptäcka eller mekanismer neutraliseringen, Improvised Explosive Devices kommer inte längre utgör någon risk, men i dag leder till dödsfall eller lemlästande av många olyckliga soldater.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.