Vilka är de olika kategorierna för Nobelprisen?

När Alfred Nobel undertecknade sitt testamente 1895, anges han att huvuddelen av hans egendom skall användas för de ut priser till dem som gjort stora insatser i ett av fem områden. Dessa fält är kemi, fysik, medicin, litteratur och fred. En sjätte Nobelpriset skapades 1969 i det ekonomiska området. Denna utmärkelse är inte tekniskt ett Nobelpris eftersom Riksbanken finansierar medel för tilldelning. En del av utskottets nominera och välja en Nobelpristagare i matematik har band till andra utskott att ge Nobelpriset till dem i andra vetenskapliga grenar. Varje Nobelpriset kategori har sin egen nominera och rösta utskott och vinster tenderar att delas ut årligen. Dock anges Nobel bara utmärkelser gång vart femte år. Kända underlåtenhet tilldelning skett under andra världskriget. Nazisternas ockupation av Norge stört Norges förmåga att välja och tilldela kandidater från 1939 till 1943. Liksom delades inga Noble Priser för fred i 1966 och 1967. Den första vinnaren av Nobelpriset i fysik var William Conrad Röntgen 1902. Han tilldelades priset för sitt arbete i utvecklingen av röntgenteknik och ännu i dag anses vara den "fader" i modern radiologi. Senaste vinnarna av Nobelpriset i fysik omfattar Roy Glauber av USA, som vann 2005 för sina studier i optisk koherens. Tidigare fysik Nobelpristagare har tilldelats för att upptäcka neutron, positron, för att främja mikroskopiska studier, och för utvecklingen av den trådlösa telegrafen. i kemi, vann Jacobus Henricus van't Hoff det första Nobelpriset för hans studier av osmotiska tryck i vätskor. Paul Berg redovisades under 1980 för sina studier och beskrivningar av rekombinant DNA. Andra Nobelpristagare i kemi har studerat egenskaper hos RNA, utvecklat NMR, och studerade uttunning av ozonlagret.

Emil von Behring vann första Nobelpriset i medicin för sitt arbete för att utveckla en behandling av difteri. Andra kända pristagare på detta område ingår forskare som har utvecklat antibiotika, definierade syftet med sköldkörteln, identifierade blodgrupp, och beskrivs eller föreslagna botemedel mot olika virus. I litteraturen, vann Sully Prudhomme från Frankrike första Nobelpriset. Andra honorees inkluderar Pearl Buck, Rudyard Kipling, George Bernard Shaw, Aleksandr Solzhenitsyn, och Pablo Neruda. Boris Pasternak och Jean-Paul Sartre båda fick Nobelpriset i litteratur men vägrade att ta emot utmärkelsen.

Nobelpriset i fred är den enda Nobelpriset utfärdas i Oslo, Norge, i stället för Stockholm. Varför fredspriset behandlas annorlunda på detta sätt, lämnas till spekulation. Det första priset delades mellan Jean Henri Dunant som etablerade Röda Korset, och Frédéric Passy. Nobelpristagare i fred omfatta Martin Luther King, Jr, Albert Schweitzer, Mikhail Gorbachev, Anwar al-Sadat och Jimmy Carter.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.