Varför är så många som tycker Clowns Scary?

Enligt vissa fobi studier, uppskattningsvis 20 till 30% av hela befolkningen hitta clowner skrämmande, eller åtminstone lite oroande. En viss del av denna grupp hittar clowner skrämmande nog för att utlösa panikattacker, ångest och andra fobiska reaktioner. Rädslan för clowner kallas coulrophobia , från det grekiska ordet för "lem", överraskande nog. Föreningen med clowner och apparater som styltor troligen inspirerade namnet på det villkoret. Det finns flera teorier till varför vissa människor tycker clowner skrämmande. En vanlig teori innebär ett samband mellan förekomsten av clowner och ett personligt trauma under tidig barndom. För ett litet barn, kan en cirkus skapa en sensorisk överbelastning med alla dess ovanliga sevärdheter, ljud och lukter. När professionella clowner börjar sina rutiner, kan ett barn lätt bli överväldigad av surreality av det hela. Heavy makeup, färgglada kostymer och över stora proteser alla hjälpa till att dölja de verkliga känslor och avsikter utövande konstnärer, som kan bli väldigt enerverande att ett barn. Det finns också begreppet vilken roll clowner spelar i samhället. Enligt den etablerade "regler," barn har rätt att bete sig som barn och vuxna har ett ansvar att agera som vuxna. Vissa tycker att clowner skrämmande eftersom de är tillåtna, till och med uppmuntras att bli vuxna agerar som barn. Om clowner inte begränsas av samma sociala normer som deras publik skulle de kunna göra andra saker förutom underhållande folkmassor. Undermedvetna rädsla för ofredande av en maskerad eller förtäckt angripare kan vara en anledning till att vissa människor tycker clowner skrämmande. p

Clowner är ofta som känslomässigt instabil eller psykotiska i många typer av media. Idén om en "killer clown" har använts i skräckfilmer och romaner i decennier. Bilder av seriemördaren John Wayne Gacy som en clown har publicerats flera gånger. Clowner är också framställs som känslomässigt strider, skjuter ett falskt intryck av lycka till sin publik samtidigt som gömmer stor personlig smärta. Dessa bilder kan ingjuter en känsla av rädsla eller fruktan för lättpåverkade barn, vilket i sin tur kan leda till coulrophobia senare i livet. Det är inte alla människor hittar clowner skrämmande, men de anser dem vara irriterande eller unfunny. Mycket av en clownens humor är tänkt att vara bred och fysiska, komplett med pratfalls och pajer i ansiktet. Interaktionen med publiken, som ofta inbegriper handlingar av förödmjukelse, kan vara en annan anledning till att vissa människor tycker clowner skrämmande. Känsla förnedring eller förlöjligas offentligt kan vara en mycket traumatisk upplevelse för en del människor, även om utövarens insatser gjordes i namn av komedi. Många publiken frukta tanken på att bli en del av lagen, så att samverkan mellan offentliga hån och clowner kan lämna en långvarig ärr på en människas psyke.

Det finns faktiskt behandlingshem som är specialiserade på behandling coulrophobia och andra ovanliga sociala fobier. Behandling innebär vanligtvis intensiv personlig rådgivning eller psykoterapi, tillsammans med gruppterapi och en övervakad desensitization program med riktiga clowner. True lider av coulrophobia drabbas ofta av samma sociala oro som agoraphobics, resterande inomhus än att riskera en tillfällig möte med en clown eller se bilder av clowner i allmänna utrymmen.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.