Vad får du för att få Nobelpriset?

Förutom enorm prestige, pristagare Nobelpriset också få mer konkreta fördelar med tilldelning av ett Nobelpris. Nobelpriset ingår Nobel-medalj, ett diplom och en monetär tilldelning. Priser är i allmänhet tilldelas i Stockholm, med undantag för fredspriset, som delas ut i Oslo. Nobelpriset är alltid ut den 10 december, årsdagen av Alfred Nobel död, och pristagare meddelas i oktober.

Nobelpriset inkluderar priset själv, består av 18-karats gröna guldpläterad med 24 -- karats guld och kasta av det svenska myntverket. Utformningen av fysik och kemi, fysiologi och medicin, och fred priser, med Alfred Nobel på framsidan och en symbol för det område där priset delades ut på baksidan, tillsammans med ett motto på latin, har varit i bruk sedan 1902. Pristagarens namn är också graverat antingen direkt på baksidan av metall eller längs kanten, beroende på priset. The Nobel Prize presenteras i ett skyddande fodral. med Nobelpriset kommer ett diplom, i kalligrafi, antingen svenska eller norska beroende på priset. Den slående diplom kan betraktas som konstverk, och många kända konstnärer och kalligrafi har arbetat med dem. Den svenska examina omfattar ett citat som förklarar varför priset delades ut till mottagaren, medan de norska dem som traditionellt slätt. Utformningen av examensbevis har varierat under åren och varierar beroende på vad priset delades ut för. Många av de examensbevis även kundanpassade konstverk till minne av pristagarna för det året.

Nobelpristagare också ta emot en prissumma, som 2005 var tio miljoner svenska kronor, eller cirka 1. 3 miljoner dollar. Detta belopp bekräftas på Nobelpriset diplom och traditionellt, pristagare skänka denna summa tillbaka till vetenskapliga, kulturella eller humanitära ändamål, men detta är inte obligatoriskt. När det gäller två pristagare i en kategori, är summan delas mellan dem-om det finns tre, priset är uppdelad på tre olika sätt, eller mer sällan, får en vinnare hälften av de pengar och resten delas mellan de andra två.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.