Vad betyder det när You Go nederländska "?

"go nederländska" även känd som en "holländsk behandla" eller en "holländsk datum" innebär en informell överenskommelse att var och en betala för sina egna kostnader under ett planerat datum eller utflykt. Beslutet att "gå holländska" är vanligtvis i förväg för att undvika missförstånd när fakturan kommer eller biljetterna köps. Under vissa sociala och ekonomiska förhållanden, att tanken "gå holländska" möjliggör större grupper av vänner eller arbetskamrater att njuta av en kväll på stan utan att oroa dig för en värd fot hela räkningen. Under en romantisk dating situation, dock, att förslaget "går holländska" kanske inte lika väl mottagen.

Många människor är överens om att "gå holländska" som ett grannlaga sätt att utjämna de ekonomiska spelregler. En vän kan känna sig obekväm med tanken på en annan vän i en bättre ekonomisk form alltid stå för notan. När två eller flera personer kommer överens om att "gå holländska," var och en är fri att använda inom hans eller hennes personliga underhållning budget. Även om en person har råd att beställa det dyraste objektet på menyn, är resten av gruppen inte skyldig att spendera utanför sina egna gränser. När det gäller sociala dating dock att tanken "gå holländska" inte är allmänt accepterat. Traditionellt, den person som bjuder in en kamrat till middag eller annan underhållning är skyldig att ta upp hela fliken. Modern dating etikett gör det nu möjligt för kvinnor att ta på sig samma roll som män när det gäller finansiering av ett datum, men det finns fortfarande en tydlig uppdelning mellan inbjudaren och de inbjudna. Vissa par är dock mycket nöjda med beslutet att "gå holländska," speciellt under tidig casual datum. Genom att komma överens om en nederländsk dag, känns ingendera parten skyldig eller skuldsatta romantiskt till den andra parten för att plocka upp hela räkningen.

ursprung i frasen "gå holländsk" eller "holländska behandla" kan spåras tillbaka till en tid då England och Nederländerna kämpade ständigt över handelsvägar och politiska gränser under 17th century. Den brittiska använde termen "nederländska" i ett nummer eller nedsättande eller förnedrande sätt, bland annat "holländska mod" (tapperhet genom alkohol) och "holländska behandla", vilket faktiskt var ingen behandling alls. Den nederländska sades vara väldigt snåla med sin rikedom, nästan snåla, så britterna använde ordet "nederländska" informellt innebära allehanda negativa beteenden.

Även om många av dessa nedsättande holländska referenser föll i allmänt språkbruk, gjorde amerikanerna kvar tanken på en "holländsk behandla" när ett antal tyska (Deutsch) immigranter anlände. En korruption av Deutsch lett till utnämningen av tyska invandrare som bor i Pennsylvania som "Pennsylvanian nederländska". Även om det ursprungliga brittiska sluddra var emot själva holländska, permanentas vissa amerikaner de negativa associationer av "holländska behandla" innefattar de tyska "holländska" också.

Den moderna tanken om att "gå holländska" inte längre bär stigmat av begreppet ursprungliga intentioner. Det är helt enkelt en erkänd lite social jargong som gör att varje part att känna till ekonomiska arrangemangen för ett datum eller social utflykt.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.