Vad är kyrkan The Flying Spaghetti Monster?

År 2005 röstade Kansas State Board of Education att kräva att offentliga skolor omfattar teorin om "intelligent design" som ett bärkraftigt alternativ till Darwins evolutionsteori. Detta beslut ledde till en examen fysik student vid namn Bobby Henderson att utarbeta en något satiriskt protestskrivelse. Henderson hävdade att alla legitima "intelligent design"-teorin inte kan presenteras som vetenskapliga fakta utan att tacka Gud, vilket skulle strida mot åtskillnad mellan religion och vetenskap i offentliga skolor. Han lade fram ett argument som en allsmäktig Flying Spaghetti Monster kunde logiskt krediteras med att skapa det kända universum.

Detta brev blev grunden för en parodi religion känd som Church of the Flying Spaghetti Monster. Anhängare av "tro" att begära "Spaghedeity" The Flying Spaghetti Monster, faktiskt används Hans Noodly bihang och andra befogenheter för att skapa allt på planeten efter att ha druckit kraftigt. Om en vetenskapsman skulle hända att använda tekniker såsom kol-14 datering motbevisa denna teori skulle det osynliga Flying Spaghetti Monster snett aktivt resultaten i hans favör.

Henderson fortsatte med att skapa en stor satirisk "Sacred Text" som ytterligare beskrivs principerna för en kyrka Flying Spaghetti Monster. Många av dessa grundsatser är löst baserad på, eller föreslår, judisk-kristen skrift, till exempel de tio budorden. Henderson's version av buden har blivit som "Eight I'd Really Rather You Didn'ts," till exempel. Anhängare av Church of the Flying Spaghetti Monster kallar sig Pastafarians, en pjäs om den jamaicanska-baserade religion Rastafarianism.

Även om många av Church of the Flying Spaghetti Monster's texter och övertygelser är lite mer än övningar på college satir, det finns en underliggande punkt för rörelsen. Teorin om intelligent design är mycket svårt att förklara på ett rent vetenskaplig nivå, eftersom teorin oundvikligen leder till frågor om "intelligent designer" ansvar för skapelsen. Medan de mer etablerade teorin om biologisk evolution använder strikt vetenskapligt underlag för att bevisa sin sak, den intelligent design teorin ofta hämmas utan tillsats av religion-baserade bevis. Henderson använt en teoretisk Flying Spaghetti Monster påpeka svårigheterna att presentera stor del trosbaserade kreationistiska teorin i en vetenskaplig inställning.

Church of the Flying Spaghetti Monster bäst kan beskrivas som en parodi religion, i stil med "Bob" Dobbs kyrka av underbarn, eller en anti-religion, något som liknar Scientologi eller vetenskapliga agnosticism. Det är fortfarande populärt på många college campus, särskilt för dem som känner sig ofria från traditionella religioner eller lockas att motverka kulturell livsstil i allmänhet. Church of the Flying Spaghetti Monster har en egen webbplats och dess litteratur finns tillgänglig på många bokhandlar och bibliotek.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.