Är det farligt att sätta metall i en mikrovågsugn?

Om hanteras korrekt, är det helt säkert att använda metall i en mikrovågsugn. Den traditionella visdom härrör från det faktum att när ett felaktigt sätt hanteras, metall i en mikrovågsugn kan båge och orsaka problem. Samtidigt som det tar viss försiktighet, och bör givetvis inte bara vara försök slumpmässigt, det finns ingen anledning till varför alla inte skulle kunna använda metall i en mikrovågsugn.

Mikrovågsugnar arbete genom att ha en anordning i dem, en magnetron, sänder ut massor av mikrovågsstrålning, som är elektromagnetiska vågor med en frekvens på ca 2. 45 GHz, vilket betyder att de vibrerar på nästan två och en halv miljard gånger i sekunden. När dessa vågor kommer i kontakt med metall, de exciterar elektronerna i metallen, som då börjar röra sig snabbt, och studsa mikrovågsugnar studsa mot dem. Av denna anledning kan vi säga att metallen reflekterar mikrovågorna.

Många andra ämnen, framför allt vatten och fett, inte återspeglar mikrovågor. Istället absorbera de energi, vilket i sin tur värmer upp vad övertog det, och det är hur maten blir lagad. När man sätter metall i en mikrovågsugn, och att metall är lång och spetsig, fungerar den främst som en antenn till mikrovågsenergi studsade av det. Detta kan skapa bågar av energi, som kan orsaka gnistor som tenderar att skrämma folk. Gnistor kan också båge till kanten av mikrovågor om de är nära nog, och kan även orsaka en förhöjd temperatur på magnetron, minska livslängden för mikrovågsugn. På grund av fara för liv på maskinen, och på grund av rädslan sådan ljusbågsbildning orsaker hos konsumenterna, de flesta tillverkare rekommenderar att man inte använda metall i mikrovågsugn. Dessa små bågar faktiskt är orsaken nästan aldrig för alarm. En mikrovågsugn är stängd under drift, och är en liten båge på denna storleksordning lite annorlunda än en statisk urladdning när fingret vidrör en bit metall om du har varit på väg över mattan. Endast vissa metall i en mikrovågsugn, framförallt tunn metall strippa som ofta används som dekoration på en del porslin eller glas, är alarmerande. Denna metall kan faktiskt värma upp tillräckligt för att fatta eld, eller åtminstone skada post it's on. I själva verket ett av de största farorna människor har när de ställer metall i mikrovågsugn är att de väljer något slags metall som plast bifogas. Många metall grytor och stekpannor har plast handtag gjorda av fenol, som kan explodera om de placeras i mikrovågsugnen. Det finns dock, kastruller och pannor tillverkade speciellt för användning i mikrovågsugn, som består av metall. Dessa är oftast märkta som tål mikrovågsugn, och kan användas för ett brett spektrum av matlagning.

Även om inte alla, matlagning med metall i en mikrovågsugn kan faktiskt ge resultat närmare traditionell konvektion matlagning än någon annan form av mikrovågsugn. Om rätt material används, och går försiktigt, matlagning med metall i en mikrovågsugn kan ge bruna skorpor och fullkomligt jämnt uppvärmd mat.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.