Vem är Kali?

Kali är en hinduisk gudinna. Hon förknippas med mörker, död och förstörelse, men hon kan också representera förnyelse och rengöring samt moderskap. Hon är säkert en av de mest skräckinjagande hindi gudinnor, och är den centrala figuren i en del ganska hemska berättelser och konstverk. Bland hinduer, inspirerar hon också en viss känsla av respekt och tillgivenhet bland hennes anhängare, och hennes roll i den hinduiska gudavärlden är oerhört komplicerad. på hindi betyder Kali "den svarta", och denna mening kan tas på flera sätt. Gudinnan har verkligen en mörk och förbjuder karaktär som kan ses som svart. Hon är också kapabel att svälja världen upp i mörkret och utmärkelser såsom namn och former försvinna i mörkret. Även den svarta ytan framkallar en rädsla för döden hos människor som är oförberedd, symboliserar även fred för hennes anhängare.

utseende Kali är ganska tydlig. I de flesta konstverk, hennes hud är mörkt svart eller blått, och hon har tre ögon. En av hennes fyra armar bär traditionellt ett svärd, medan en annan bär huvudet av en demon. Hennes andra två grenar arrangeras i symboler för välsignelse, och de kan målas eller dekorerade med heliga symboler. Slutligen har hon ett halsband eller krans av människors huvuden, och hon kan bära andra människors kroppsdelar och i vissa konstverk. Ibland är Kali också avbildas med tungan stack ut, och tungan är vanligtvis lika mörkt som resten av henne. I hinduisk tro, gudar och gudinnor delar alla aspekter av det gudomliga. Som Devi, eller gudinna, Kali delar många drag med andra gudinnor, inklusive Durga, en annan hård mor gudinna. Medan Kali ses som en mycket intensiv aspekt av modergudinna representerar hon hämnd och rättvisa, lika mycket som hon gör våld och mörker. Många religioner har en roll för en gud eller religiös figur som har förmåga att frigöra total förstörelse, och Kali är en gudinna i den traditionen.

Enligt hinduisk mytologi , Kali är ofta förknippat med Shiva, och i vissa myter, bara Shiva kan kontrollera henne. Hon är ofta skildras i den handling som dödar demoner och körs amok på slagfältet, men hinduisk mytologi målar även henne som en kärleksfull mor siffra. I en annan aspekt av hennes natur, är Kali gudinna tid, och som sådan flesta myterna skildra henne som en evig närvaro bortom gott, ont, och mänsklig existens.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.