Vem är Hashem?

Hashem är ett ord som används för att referera till Gud av många människor av den judiska tron. Bokstavligen översatt betyder namnet Hashem helt enkelt, "namn. " Det används ofta för att ersätta namnet Adonai i avslappnad tal.

Guds namn är ett allvarligt ämne i judendomen, och det finns många regler och traditioner kring dess användning. Det är förbjudet att tala fyra brev Guds namn, YHWH, även känd som Tetragrammaton. Endast översteprästen får uttala detta namn, och då endast i templet-vilket naturligtvis inte längre existerar, vilket gör det förbjudet för någon att tala namnet någonstans. Eftersom det är nödvändigt att tala i Guds namn under vissa böner, hade ett sätt att tänkas att hänvisa till honom utan att begå hädelse. Så det är att när man läser böner som hänvisar till YHWH, kommer de flesta läsa namnet Adonai, istället. Adonai betyder helt enkelt Lord , och det är inte anses hädiskt att säga detta namn. Det är en princip i judisk lag som strävar efter att fastställa ytterligare begränsningar för att minska risken för av en allvarlig lag bryts. Eftersom förbudet mot hädelse är så allvarligt, är det viktigt att det finns en ytterligare nivå av skydd för att undvika att använda Tetragrammaton. Namnet Hashem används därför som en ersättning för Adonai i situationer utanför bön.

Användning Hashem, en mer allmän ord, därför att ytterligare minskar risken för att ett misstag kan uttala de förbjudna Guds namn. Det begränsar också oseriöst användning av Adonai, hålla denna term mer helgat och speciella. Detta hjälper visar en respekt för användning av Guds namn, och används ofta till andra begrepp som ges till Gud förutom Adonai, såsom Elohim eller Shaddai.

Beroende på person, kan användningen av Hashem vara mer eller mindre frekvent. Vissa människor har inga invändningar mot att använda namn som Adonai Elohim eller i dagligt tal, och så Hashem blir helt enkelt ett annat namn. Andra skulle absolut aldrig använda dessa namn i annat än faktiska rituella bönen, och så Hashem är en hörnsten i förmågan att diskutera Gud i mer allmänna sammanhang. Även i många inspelningar av böner, kommer vissa ersätta begrepp som Adonai med namnet Hashem, som en inspelning kommer troligen att spelas upp flera gånger, utanför en korrekt rituella sammanhang.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.