Vad är skillnaden mellan en trollkarl och en trollkarl?

Skillnaden mellan en trollkarl och en trollkarl varierar, beroende på vem du pratar med, och i båda fallen termer hänvisar till en utövare av magi. Vissa använder termerna "wizard" och "Warlock" omväxlande, tillsammans med termer som trollkarl och mage, medan andra använder dessa termer i mycket speciella sätt. I Wiccan samfundet i synnerhet ordet "trollkarl" har en mycket specifik och kränkande innebörd. "Warlock" är ett äldre ord än "wizard", som kommer från det gamla engelska Waerloga , som betyder "ed strömbrytare," medan guiden kommer från Mellanöstern engelska ordet för "klok. "Etymologierna av orden illustrerar de olika sätt på vilka människor ibland se dem. Wizards är allmänt betraktas som goda människor med starka moraliska koder som också erbjuder kloka råd och hjälp, och många fantasy berättelser har en vänlig guide som hjälper tecknen uppnå sina mål. En trollkarl, å andra sidan är ibland beskrivs som en mycket mörkare individ. I de samhällen som inte skiljer mellan guider och trollkarlar, är dessa begrepp används vanligtvis för att en allmän hänvisning till manliga utövare av magi. Det är också vanligt att se nyanser mellan de två som ofta sudda ut gränsen mellan guider och trollkarlar. I vissa fall, till exempel kan en trollkarl ses som en mer avancerad guide som fungerar på mer komplexa magi, och vissa människor också överväga warlocks är mer förgängliga, djupdykning i mörkare magi som potentiellt kan göra dem ont.

I den medeltida kristna gemenskapen, var en trollkarl just en manlig häxa, och termen som alla de konnotationer som gick tillsammans med trolldom. Warlocks tenderar att vara mindre sällsynt än häxor, men män åtalades ibland och avrättades för trolldom. Däremot var konceptet en trollkarl som en klok och vänlig rådgivare vanlig i vissa samhällen. Utövare av alkemi ansågs guider, till exempel, och tanken på en vägledande guide lever vidare i många program, som har "wizards" för att hjälpa användare med problem.

I vissa delar av Wiccan gemenskap, termen "trollkarl" kan hänvisa till antingen en man eller en kvinna, och det är reserverat för någon som har brutit koderna i samhället. Någon som förvisas från ett Coven, till exempel, kan betecknas som en trollkarl. Eftersom många Wiccans ta sina löften och svär mycket allvarligt, är detta ord anses vara kränkande, även om många är förlåtande för förväxling från människor utanför deras gemenskap.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.