Vad är ett alibi?

på latin, "alibi" betyder ordagrant "någon annanstans. " I en domstol, innebär det att någon på en plats långt nog från platsen för ett brott som han eller hon inte kan ha begått brottet, och individen är alltså oskyldig. Många försök att upprätta ett alibi som en del i ett läge av försvar, eftersom en bevisbara alibi anger att någon är oskyldig, och det kan leda till att beslutet att återkalla avgifter. Men som man kan föreställa sig, kan det vara en utmaning att bygga upp ett bra alibi.

I ett klassiskt exempel på ett alibi, är person X anklagas för brott, men personen Y steg framåt och säger att han eller hon var med person X vid tidpunkten för brottet. Detta alibi kan bevisbara om bevis kan läggas fram till stöd för påståendet av person Y. till exempel åt om de två ut på en restaurang, kan de ha fångats på övervakningskameror, eller en kreditkortskvitto kan bevisa att de två satt tillsammans. Om en waitperson kunde bekräfta deras påstående om att äta tillsammans på natten för brottet i fråga, det i kombination med den bevisning kan leda till ett beslut att lägga ned avgifterna.

Oftare människor har delvis alibin som inte skulle hålla i domstol. Vanligtvis är sådana alibi påståenden utreds av polis och rättsvårdande personal avgöra huruvida påståendet håller vattnet. Normalt är ett alibi undersökning som utförts långt innan ett ärende inför rätta, som alla vill undvika de kostnader och förlorad tid i försöket fel person. Någon som är anklagad för ett brott har tillgång till en advokat i de flesta regioner. En av de första frågorna som en advokat kan ställa sig är huruvida personen har ett alibi. En bra advokat kommer att gå någon genom att han eller hon agerar på natten i fråga, att samla bevis som kan användas för att stödja ett alibi. Något oviktigt synes som att plocka fram kontanter i en Automatic Teller Machine (ATM) kan visa sig navet i ett alibi, eftersom banken registrerar och inspelningar från ATM kunde bevisa att det inte var fysiskt möjligt för någon att begå ett brott.

Naturligtvis finns det andra typer av försvar för att bevisa oskuld. I ett välfungerande rättssystem, bör en oskyldig person som helst aldrig bli dömd för ett brott, även om felaktiga domar förekommer. Förutom att arbeta för att upprätta ett alibi, ett försvar team normalt eftersträva andra linjer i undersökningen för att bekräfta någons oskuld.

En del företag erbjuder alibi tjänster till människor, vanligtvis för människor som vill dölja olagliga relationer eller affärer. Sådana företag kan skapa kvitton och andra handlingar för att bevisa någons närvaro på en plats, och de kan erbjuda telefon ombokning och liknande tjänster. De flesta företag som erbjuder denna typ av tjänster gör det klart att de inte kommer att hjälpa människor som begår olagliga handlingar, eftersom alibi tjänster är ytterst spåras, om du planerar att mörda någon, inte räkna med ett alibi tjänst som hjälper dig undgå straff.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.