Vad är ett alias?

Nästan alla på planeten har en unik födelse namn som identifierar honom eller henne socialt och rättsligt. Det finns dock tillfällen när en person kan besluta att utarbeta en annan identitet, antingen lagliga eller olagliga syften. Sådan alternativ eller falsk identifikation är känd som en alias , från det latinska ordet för "en annan gång" eller "annat". Det engelska ordet annan är också från samma latinska rot som alias . Karriär brottslingar har ofta minst ett alias, som de använder i ett försök att undvika upptäckt av att lagen efterlevs. Dessa kända pseudonymer ofta publiceras på velat affischer och offentliga bulletiner tillsammans med den misstänktes juridiska namn.

Om man utgår från ett alias är inte nödvändigtvis ett brott i sig enligt lagstiftningen i många länder. En person kan använda ett alternativt namn under många omständigheter, så länge syftet inte är uttryckligen olagligt eller är avsedda att bedra andra. Ett antal människor antar alias när du deltar i online chattrum och diskussionsforum, till exempel. Denna praxis tillåter deltagarna en viss anonymitet, men det finns sällan någon avsikt att vilseleda andra människor eller anta identiteten hos en verklig person. Att använda ett alias på allmän inställning är mer sannolikt att en personlig säkerhet fråga snarare än en kriminell handling. En ensamstående kvinna kan använda ett alias för att motverka potentiella stalkers eller oönskad uppmärksamhet, till exempel.

Använda ett alias för att begå bedrägeri och annan brottslighet är dock definitivt olagligt. En con artist får använda flera olika alias för att inrätta en "fly-by-night företag eller öppna flera olika konton bank. Om ett offer kan identifiera con artist vid namn, han eller hon kan alltid ta på sig en alternativ identitet och lämna området snabbt. Många brottslingar har ställts inför rätta, eftersom de vanligtvis använder samma alias, eller de kan använda sina juridiska namn för att erhålla varor och tjänster samtidigt som gömmer sig från myndigheterna. Ibland en rutinkontroll av en anställds personnummer kommer att avslöja olaglig användning av ett alias. Ibland är en offentlig person eller kändis kommer att använda ett alias för att skydda sin familj från övernitiska fans eller medlemmar av pressen. Att göra ett rum på en restaurang eller registrerar dig hos ett lokalt hotell under hans eller hennes riktiga namn kan visa sig vara problematisk, så en kändis använder ofta ett alias för att undvika onödig uppmärksamhet. Vissa musiker och aktörer kommer att ta alias eller namn stadium eftersom deras juridiska födelse namn skulle vara osäljbara. Radio personligheter antar också alias eller namn på radion för att skydda sina verkliga identiteter och att skapa en mer publik-vänlig persona. En etablerad författare kan använda ett alias eller pseudonym för att publicera en bok utanför hans eller hennes vanliga genre.

Att använda ett alias för att presentera alternativ persona eller karaktär är inte specifikt olagligt i de flesta fall. Den används för att begå en olaglig handling, förutsätter en verklig persons identitet, eller skapa förvirring på marknaden är mest avgjort rekommenderas inte.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.