Vad är en sekt?

Begreppet "sekt" användes ursprungligen för att beskriva en grupp människor som tillbad en gemensam gudom. Men i slutet av nittonhundratalet började innebörden av ordet att utvecklas. I den moderna världen, är det ord som vanligtvis används nedsättande, att hänvisa till en extremistisk religiös grupp som finns i utkanten av samhället. Farhågor för dessa grupper har lett till negativa associationer med idén om en sekt, snarare än positiva eller neutrala. Exempel på kända nittonhundratalets kulter omfatta Aum Shinrikyo i Japan, Charles Manson's "Family", och Guds barn.

Ordet kommer från det latinska Cultus , som betyder "tillbedjan. " Många forntida religioner fortsätta att kallas kulter, eftersom denna nomenklatur var populär under den period då dessa religioner har praktiserat. Bland de kristna började dock termen som används för att beskriva en religiös grupp som hade fel teologisk doktrin. För många kristna, en grupp som förkastade kristendomens lära kan kallas en kult. Med tiden började ordet att användas specifikt för att hänvisa till marginella religiösa grupper. Ofta placeras dessa grupper kraftiga begränsningar av sina medlemmar, och tycktes, åtminstone utifrån, att vara farliga. är några kulter, som Hare Krishna, i allmänhet vara ofarliga. Deras anhängare tillskriver en viss uppsättning övertygelser och engagera sig i metoder som de anser vara helig. Men andra kulter är tyvärr mer olycksbådande, för medlemmar i kulten eller omvärlden i allmänhet. En kult som tillhör den sistnämnda kategorin har vanligtvis en mycket karismatisk ledare som kräver okritisk acceptans. Dessutom är medlemmar av kulten ofta rekryterats genom hjärntvätt teknik, och de förväntas hålla mycket förtegen liv. I vissa fall kommer denna typ av kult helt bostadsområde, vilket innebär att medlemmar av kulten alla bor och äter tillsammans, avskurna från samhället.

Extremist kult rörelser har bakom terrordåd världen över, till exempel 1995 Tokyo Gas Attack. Dessutom massa självmord, såsom att begås av People's Temple i Jonestown, har också kopplats samman med kulten aktivitet. Många anti-aktivister kult är oroade över att medlemmar av en kult kanske inte fattar sina beslut självständigt, eftersom de känner trycket från kulten som en grupp. Av denna anledning flera organisationer finns runt om i världen att "deprogram" människor som varit i sekter. Dessa grupper kommer också att hjälpa familjemedlemmar befria kära från potentiellt farliga situationer, och de arbetar för att utbilda människor om den potentiella faran med kult aktivitet.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.