Vad är en bluff?

En hoax är en akt av bedrägeri som är utformade för att lura människor att tro eller göra något. Många bluffar är utformade som lättsam practical jokes, även ha ett mer allvarligt syfte, och syftar till att öka medvetenheten om ett problem eller för att få en gemenskap aktivt i något. Dessa använder kontrast bluffar från cons, handlingar av bedrägeri som begås av ekonomiska eller personlig vinning. Många påpekar att nackdelarna är ofta skadliga, i motsats till bluffar, som är pinsam men vanligtvis inte ger upphov till permanenta skador.

Ordet "hoax" har på engelska sedan slutet av 1700-talet, och det tros komma från hokus , som betyder "trollkarl. " Uppenbarligen har människor begå bluffar mycket längre än så, men den 19: e århundradet var så fylld av praktiska jokrar och nya möjligheter för hoaxing att bluffen verkligen blommat ut under denna period, vilket gör det praktiskt att ha ett helt nytt ord för att beskriva fenomenet.

Det finns ett antal typer av bluffar och några involvera samordnad insats av människor och organisationer. Exempelvis kan en bluff innebära ett objekt som är tänkt att göra något häpnadsväckande, och gör, när de bevisas av den person begå bluffen. I modern tid, kan en bluff skickas i ett e-postmeddelande, många e bluffar innehåller bilder som påstods vara äkta, men i själva verket kraftigt modifierade. Vanligtvis, när en bluff har godtagits, människorna bakom tricket avslöja sanningen. En traditionell tid för hoaxing i många länder är den första i april, även känd som April Fools 'Day. Practical jokes abound ofta på denna dag, och i vissa regioner, myndigheter och medier kan komma in och ha kul. BBC, till exempel, sände en fängslande berättelse år 1957 om den schweiziska spaghetti skörden. Hoaxes ingår även i graderingen festen på vissa högskolor, med lättroad akademiker spela spratt på varandra och det omgivande samhället.

Några kända händelser i historien som för månlandning har kallats bluffar av konspiration teoretiker, trots gott om bevis på motsatsen, och vissa personer har föreslagit att bluffar kan användas för mer olycksbådande ändamål. Till exempel kan en regering hoax sin folket att tro att ett krig var nödvändigt, eller en bluff som syftar till att öka medvetenheten om ett socialt problem kunde gå för långt. Vissa journalistiska bluffar har också varit mycket skadliga, undergräver rykte särskilda tidningar och det journalistiska yrket i allmänhet.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.