Vad är en Kohen?

En Kohen eller Cohen, (kohanim eller cohanim i pluralis form) är en manlig avkomling Aharon HaCohen, eller Aron, som var Moshe's eller Moses bror. Aharon var den första översteprästen eller Kohen Gadol . Alla manliga ättlingar också anses vara kohens eller präster .

Ordet präst i detta sammanhang är lite annorlunda än den i kristna sammanhang. Här är präst tänkt att hänvisa till en person som utför religiösa handlingar eller förfaranden. Denna definition är på sätt och vis detsamma som den kristna versionen, men en Kohen är inte den sortens religiösa och andliga ledare att en kristen präst är. Det ledande roll är huvudsakligen faller under rabbin i judendomen. En Kohen har ansvaret för ceremoniella aktiviteter som ledande tjänster och uppoffringar erbjudande. Efter andra templet i Israel förstördes, vilket var omkring 586 f. Kr. eller 3. 174 AM i den judiska kalendern, den Kohen roll minskat och rabbinen tog upp ansvaret för ceremoniella verksamhet.

Även om vi kanske nonchalant associera en rabbin vara motsvarigheten till en pastor eller präst i kristendomen, är detta inte helt korrekt heller. Rabbi egentligen betyder lärare. För att bli en rabbin, måste man ha studerat Toran djupt. Vissa sekter inom judendomen att kvinnor kan vara rabbiner, andra rädda denna roll för män. Oavsett, på grund av en rabbin djupa kunskaper, hans eller hennes, samfundets roll är att undervisa enligt Toran och Talmud. En rabbin kan också ges befogenhet att döma. Medan en rabbin kan leda andliga tjänster, särskilt när en Kohen inte är tillgänglig, är prioriteringen av Kohen.

Kohanim erbjuds en högre renhet, och som sådan ger Toran dem med särskilda regler att skydda sina rituell renhet. Till exempel, i allmänhet får en Kohen inte komma i kontakt med döda kroppar, om inte den avlidne är hans far, mor, bror, ogifta syster, barn eller hustru. En Kohen är också förbjudet att gifta sig med en frånskild kvinna eller konvertera.

För att hedra sina tjänster till samhället i biblisk tid, gavs kohanim prioritet på olika sätt. Exempelvis var under förutsättning att de med olika gåvor, beroende på omständigheterna. De fick bland annat sådant som kosher djur, bröd och tackoffer. I modern tid är en Judisk en Kohen om han är ättling till den första prästen Aron, som var bror till Mose. Har efternamnet Cohen eller Kohen eller någon av dess varianter är inte bara ett bevis att man är Kohen i denna mening. En studie som gjordes 1997 visade att kohanim delar vissa gemensamma drag i deras Y-kromosomer antyder, men inte bevisa att de delar vissa gemensamma anor.

Kohanim idag kan fortfarande ha rättigheter och skyldigheter, särskilt i de ortodoxa och konservativa judiska samhällen. De kan recitera den prästerliga välsignelse eller leda vissa läsningar ur Toran.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.