Vad är en Fairy?

en älva, eller en varelse av Fey, även stavat FAE, är en människoliknande är av magi och myter. Vad som utgör en älva kan byta från kultur till kultur och tradition till tradition. Vissa skulle omfatta alla magiska folk i utformningen, medan andra reservera benämningen Fairy för mer eterisk och elegant av partiet. Några saker föra över, dock främst av dem är tanken att en älva har makt, och är också en varelse av mysterium.

I dagens fantasi har älva på sig rollen som en slags söt ande, förpassas till det arbete som gör drömmars och hala bort den fallna tänder. Bilderna av Fey som vi stöter på i dagens media visar dem som goda, kloka och snälla. De skänka gåvor på Törnrosa, eller hjälpa Cinderella i trubbel, eller fungera som en medhjälpare till en pojke som inte kommer att växa upp.

Intressant nog, medan populärkulturen idag vörda älva som en varelse av bra, det var inte alltid så. Förr i tiden ansågs älvor vara misstänksam varelser, busig i den bästa av tider, och rent av onda på det värsta. De var skulden för försvunna barn, vissa sjukdomar, och otur under resor. Tyckte snart ett behov av att hitta objekt som skulle motverka inflytandet från Fey, och dessa inkluderade kallt järn, rönn, och till och med heligt vatten, bland annat.

Folk övertygelser rörande bakgrunden till älvornas varierar . En skola hävdar att de är de dödas andar. En annan hävdar att de är fallna änglar-änglar kastades ut ur himlen, men inte onda nog att kastas i helvetet. Även om dessa "mörka änglar" kan ströva omkring på jorden var de emellertid fortfarande ämnen av djävulen och måste betala honom en allmosa eller ett "teind"-vanligen i form av barn eller nyckfulla resenärer. Ännu en annan teori har instämt i att älvor är en distinkt art helt, på samma sätt som Big Foot eller Yeti.

Men det är inte bara sagornas ursprung som är under diskussion. Även själva utseendet är osäker. Ibland är de beskrivs som lång, smärt och förtrollande vacker. Andra gånger de är bländande, bevingade och inte större än en fot, en så kallad demifey. Ibland kan de ha en trollstav, och på andra, ingen trollstav alls.

Välkända älvor inkluderar älva godmothers av oräkneliga sagor, figurer från Shakespeares midsommarnattsdröm, Mesprit från Pokémon, och Mab, från engelska folklore.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.