Vad är Rasta?

Termen "Rasta" är en förkortad term för Rastafari rörelse som uppstod på Jamaica under 1930-talet och ursprungligen startade bland svarta medlemmar i de fattiga och klasser bonde. Rasta är både en livsfilosofi och en religion. Centralt i religion är Haile Selassie I, som var den siste kejsaren av Etiopien. I Rasta är Selassie accepteras som Jah, som är Rasta namn för Gud. Termen Jah är en förkortad version av namnet Jehovas som används i Psaltaren 68:4 i King James version av Bibeln: "Sjung inför Gud, lovsjunga hans namn: prisa honom som rider på himlarna genom Hans namn JAH, och gläds inför Honom. "

I Rasta är Jah accepteras som en del av den heliga treenigheten och, som Messias, förväntas återgå.

Termen "Rastafari" kommer från en kombination av en period av ära och ett namn. Ras betyder "Chief" och Tafari var det första namnet Haile Selassie I före sin kröning. Vissa personer ser Rastafarianism som en politisk rörelse, en känsla som är kränkande för religiösa Rasta människor. Den Rastafari rörelsen hade dock, få makt och popularitet genom många sociala och politiska ambitioner viktiga Rasta Jamaicas individer. Publicist och arrangören Marcus Garvey, som anses vara en profet av många medlemmar i Rasta tro, använde sin kulturella och politiska visionen att inspirera en ny syn på världen inom gruppen.

jamaicansk född reggae musiker Bob Marley, tillsammans med andra musiker i sin genre, även bidragit till att sprida Rasta runt om i världen. Mycket av Marleys musik talade om Rasta liv och praxis. Under år 2000 fanns mer än en miljon medlemmar av Rastafari religionen i hela världen. Vidare uppåt tio procent av den jamaicanska befolkningen identifierar sig med Rasta. Den Rastafari livsstil kan innehålla hålla vegan eller vegetarisk kost. Mer rakt på sak, Rasta kostråd fokus på naturliga, icke-kemiskt behandlade livsmedel. Det dietlagar är hämtade från Gamla Testamentet i Tredje Mosebok och Femte Mosebok. Det bör noteras att det finns många människor i olika religioner och trossystem som använder diet förslag av Bibeln på olika sätt. Den Rasta livsstil även kan inkludera använder cannabis, men inte för rekreation, snarare av religiösa eller medicinska ändamål.

I de åtta årtionden sedan starten har Rasta vunnit en stor ryktbarhet och en hälsosam följande. Rasta är fortfarande stödjas inom reggae samhället. Soldiers of Jah Army (även känd som soja) är en modern reggae band som stöder Rasta livsstil och trossystem.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.