Vad är Myrra?

Enligt Bibeln, de vise männen som besökte Jesus kort efter hans födelse förde gåvor av guld, rökelse och myrra. Även guld och rökelse är ganska väl känt för de flesta människor som hör Christmas story, myrra är en annan historia. Myrra hänvisar till hartsartade torkade saven i ett antal träd av olika Commiphora och Balsamodendron arter. Den Commiphora myrrha , växer den vanligaste källan till myrra, inbyggt i Somalia och östra Etiopien. Ordet myrra kommer från det hebreiska Murr eller maror , som betyder "bittert. "

Myrra var en symboliskt lämplig gåva till Jesusbarnet eftersom det har använts vid balsamering på den tiden. Därför kan till exempel guld och rökelse symbolisera barnets royalty och gudomlighet, respektive gör myrra hänvisning till hans kommande död . Myrra var ytterst värdefull i tiden för det romerska imperiet, när Jesus föddes, och det användes som rökelse brann under begravningar tills den 15: e århundradet. Den romerske kejsaren Nero lär bränt en årsförbrukning av myrra vid begravningen av hustrun , Poppea Sabina, år 65 e. Kr.

Myrra har också använts i blandningar av rökelse och parfymer sedan urminnes tider, en praxis som fortsätter fram till idag. Den har en jordig, bitter lukt vid förbränning. Kvalitet myrra kan identifieras genom sin mörka färg och klibbig konsistens, vilket indikerar en stor del av väldoftande olja som ger en doft vid förbränning. Myrra kan också hittas i salvor för hudirritationer, parfym, tandkräm och andra toalettartiklar.

En annan användning av myrra med anor från antiken är som tillsats till vin. Kådan är också en ingrediens i den italienska anda Fernet Branca, skapad 1845 av Maria Scala som en medicin. Drycken är mycket populär i Argentina och San Francisco, och det är ofta blandat med cola.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.