Vad är Muron?

Muron är en helgad blandning av olja, blommor, dofter och används av utövare av armeniska katolicismen är olika rituella aktiviteter. Tidigare har barn smord med muron när de är döpta i den armeniska katolska kyrkan, och smorde på nytt vid konfirmationen. Muron används också för att helga kyrkor, och att smörja nyligen präglade präster och politiska ledare. Som smordes med muron är ett slags sakrament i det armeniska katolska kyrkan.

Traditionen att göra muron går tillbaka till det fjärde århundradet CE, när Gregorius den Illuminator införde kristendomen till regionen, och gjorde de första parti soorp muron , eftersom det är känt att armenierna. Olja har länge använts för symbolisk smörjelsen i många religiösa traditioner, som representerar ljus, healing och näring i livet. Olivolja, den traditionella bas ingrediens muron representerar fred och försoning med hänvisning olivkvisten bringas till Noah som en duva efter syndafloden, enligt Bibeln. Att producera muron är en utdragen process. De olika komponenterna är välsignade innan de blandas i en kastrull och får koka i tre dagar, varefter blandningen vilar innan de ansträngda och blandas med olivolja i en offentlig ceremoni. Av tradition är muron inte lämnas utan tillsyn när processen att blanda har börjat, och lite av muron från den sista ceremoniella produktion blandas, vilket bokstavligen passerar traditionen ner under århundradena.

Du kan också höra muron kallad chrism "eller" helig olja, "med hänvisning till den traditionella katolska chrism. Denna heliga olja är en viktig del av det armeniska katolska tron. Flera andra ämnen används för välsignelser, smörjelse, och sakramenten samt, inklusive rosenvatten och rosmarin doppas i heligt vatten. Dessa heliga ämnen ingår också i ritualen välsignelse och blandning av muron.

Muron blandas vart sjunde år, och efter slutförandet, representanter för den armeniska katolska kyrkan från hela världen kommer för att plocka upp små flaskor muron att ta tillbaka till sina kyrkor. Den injektionsflaskor muron överförs till silver behållare utformade att avstå enstaka droppar i taget, bevara muron tills en ny grupp görs. När en präst får muron från modern kyrkan, kan han inte lämna den obevakad, och skall helst hålla fysisk kontakt med behållaren hela tiden. Detta orsakade problem i 2008 då armeniska katoliker ökade fråga om flygbolagens bestämmelser om förbud mot vätskor i kabinen på flygplanet. I slutändan tvingades många präster att packa sina muron i det incheckade bagaget, även om detta var ett brott mot traditionen.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.