Vad är Livery?

Termen "Livery" används i en mängd olika sätt, förråda den antika och komplicerade historia livré. Idag, termen kan hittas användas med hänvisning till uniformer, menade tjänstemannen insignierna att identifiera något som tillhör en person eller ett företag, och i den meningen att ett företag som erbjuder olika metoder för transport för uthyrning. Denna wiseGEEK artikel fokuserar på den historiska användningen av livré för uniforming anställda och anhängare av royalty. är Livery härrör från det franska ordet livree , som betyder "levererats. "Ursprungligen var livré i form av en gåva från befälhavaren på ett hus eller herrgård på de anställda och anhängare, och sådana gåvor kan ske i olika former, inklusive mark, kläder, mat, smycken och andra varor. Ofta lagras anställda deras livré i en "livré skåp. " Med tiden började många herrar att utrusta sin högre rang tjänare i livré, av olika anledningar. Förmågan att ge livré skulle ha varit en statussymbol, vilket indikerar att en herre hade råd att klä sina tjänare, särskilt i ett hushåll där olika leveranserna har använts vid olika tider på dagen, och för olika evenemang. LIVREKLÄDD anställda var också lätt att identifiera, skilja dem från de boende i huset och gör det lätt att veta vilka de var lojala mot när de reste. LIVREKLÄDD anställda också, naturligtvis, skulle ha sett mycket imponerande för besökare.

Alla var inte berättigad till livré. Som regel var reserverad livré för överordnade tjänstemän som skulle ses av personer bosatta i hushållet, och det fanns leden av livré som anställda har rätt till vissa privilegier. En anställd rankning skulle kunna fastställas i stil livré han bar, och olika emblem på livré. Kvinnliga anställda inte bära livré, även om vissa försök gjordes att utforma livré för kvinnor på olika punkter i historien.

Användning av Livery för anställda tonas ut i början av 20th Century, ersatts med mer generic uniformer. Några mycket vackra exempel på historiska livré kan ses i målningar och i form av bevarade plagg i museer, som illustrerar olika mönster och färger som kan bäras.

anhängare av royalty och herrar kan också bära livré, i form av ett emblem eller insignier som identifierade dem till andra. Som regel hade en efterföljare skall beviljas livré, med andra ord, kan någon inte bara väljer att bära något som identifierat dem som en efterföljare till en specifik person, var de tvungna att visa lojalitet och belönas med livré. Livré av denna typ förekommer ofta i konstverk i form av märken, halsband, osv.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.