Vad är ESP?

extra-sensorisk perception (ESP) avser varje fenomen som vinner information genom andra metoder än den tolkade fysiska sinnen. ESP är därför en bred kategori. Även ESP aldrig är vetenskapligt bevisat och har många kritiker och skeptiker har många laboratorietest resultat favoriserade starkt det finns ESP, och många hävdar personlig erfarenhet av den. ESP innefattar sådana fenomen som telepati, ur-kroppen-upplevelser, clairvoyance eller avlägsna visning precognition eller ser framtiden aura läsning och andra instanser av intuition och kunskap utan att använda de fysiska sinnena. inom ämnesområdet som sysslar med ESP, som kallas parapsykologi, utvecklades av JB och Louisa Rhine vid Duke University i 1930-talet. Den Rhines populariserade villkoren ESP och psi , den hypotetiska agent genom vilket sinne upplevelser ESP. De införde också användningen av Zenerkort, ritad av psykologen Karl Zener, testa ESP i laboratoriet. Den Zenerkort består av en kortlek med 25 kort med fem olika symboler, och ESP testas genom registrering av riktiga testet försökspersonens gissa symbolerna på korten han eller hon inte kan se.

Även om många laborativa undersökningar tyder på att ESP är ett verkligt fenomen, inget är definitivt avgörande, och många fler har misslyckats. Kritiker klagar över att försöken favorisera ESP genomfördes med felaktig metod. ESP är till sin natur, svårt att testa, eftersom det är lite samsyn över hur det fungerar eller exakt vad som skulle bevisa sin existens. Få människor är helt ointresserad när det gäller ESP.

Intressant, hittade några laboratorietester på ESP att de som tror på psi är mer benägna att göra mål ovan chans när gissa Zener kort symboler, medan de som inte tror på psi ofta score under chans. Ett annat intressant resultat visade människor i en avslappnad sinnesstämning, såsom hypnos, att göra korrekta gissningar om Zenerkort dubbelt så ofta som slumpen skulle tyda, medan de som inte är hypnotiserad brukar värdering runt chans.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.