Vad är DMORT?

En DMORT är en katastrof Bårhus operativa Response Team, en grupp av individer som arbetar tillsammans för att hantera massiv dödsolycka incidenter. I USA, DMORTs kommer från 10 regioner, och det DMORT systemet övervakas av Department of Health and Human Services. En DMORT kan också resa internationellt humanitärt arbete för att hjälpa till med massa döda i nationer som kan ha svårt att hantera sådana händelser på egen hand.

Begreppet DMORT utvecklades på 1980-talet, som svar på farhågorna om hur massa dödsfall har hanterats. Familjemedlemmar till offer klagade ofta om processen och känner att det var för långsamt och att de inte behandlades med respekt, och idén att utveckla ett specialiserat team som kan bege sig till platsen för en katastrof har utvecklats.

När en DMORT anländer på plats, den är beredd att hantera varje steg i processen, som börjar med identifiering av offer och avslutas med disposition av kvarlevorna. I teamet ingår kriminaltekniker, Coroners, rättsmedicin antropologer, x-ray tekniker, specialister fingeravtryck, begravningsentreprenörer, patologer, rättsmedicin odontologists, utredare, transkriptioner, och många andra stödpersonal. Ofta kan en DMORT distribuerar en katastrof Portable Morgue Unit (DPMU), som är som en kriminalteknik labb i en låda.

Medlemmarna i en DMORT är civila, som i regel har upptaget liv utanför deras DMORT uppgifter. När beslutet om att aktivera en DMORT görs, är det civila behandlas som statligt anställda för under uppdraget, som ger dem rätt till vissa skydd och förmåner. Efter behovet för DMORT är över, att gruppmedlemmarna skingra att gå tillbaka till sitt vanliga liv.

Medlemmar av en DMORT laget måste vara certifierat och trovärdigare i sina specialiteter, och många av dem är bland de mest begåvade inom sina områden. De deltar regelbundet fortbildning klasser, konferenser och andra evenemang för att hålla sina kunskaper skarpa, och de också delta i DMORT utbildning och möten med andra gruppmedlemmar. Målet är att hålla folk skarpa och alltid alert så att när en DMORT behövs, kan man svänga in åtgärder snabbt, eftersom tid ofta är det väsentliga i en massa dödsoffer händelse.

Förutom att arbeta direkt med offren för massa dödsfall, DMORTs arbetar även med familjemedlemmar, återförena personer som kan ha kommit från varandra och hjälpa människor med arbetet att hävda lämningar och förmåner. Till exempel efter orkanen Katrina, den Find Family National Call Center administrerades av en DMORT som arbetat med offer för att hjälpa dem att hitta familjemedlemmar, att åta sig att vara öppen under minst två år och eventuellt längre.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.