Vad är svågerpolitik?

svågerpolitik är en form av korruption som politiska tjänstemän och affärsmän visa företräde till vänner när de utser personer till maktpositioner, tilldelning kontakter och delegera uppgifter relaterade till deras kontor. Vänner som gynnas av svågerpolitik brukar tilldelas en position av förmånen oavsett kompetensnivå, förmåga eller lämplighet för positionen, vilket innebär att bättre val kan förbigås. Ett närliggande begrepp, nepotism innebär Visar företräde till anhöriga.

Historien om ordet "kumpan" går tillbaka till 1600-talet, då studenter vid Cambridge började använda den i förhållande till gamla vänner, gör en ordlek på den grekiska khronios , som betyder "långvarig. "I början var tänkt ordet på ett positivt sätt, men med 1800-talet hade fått mer olycksbådande klang, med en kumpan är mer av en partner i brott än en sann vän. Under 1900-talet ingick "svågerpolitik" i den mening den politiska korruptionen i engelska lexikon.

befolkningen ägnar sig åt svågerpolitik av olika anledningar. Vissa politiker vill bara vara omgiven av vänner och personer de känner, eftersom de tror att deras förvaltningar kan löpa smidigare. Andra kan känna sig pressad att belöna gamla vänner, särskilt de som deltagit i kampanjen för ett politiskt ställningstagande, eller människor som hjälpte till med en explosionsartade ökning i näringslivet. Människor i svag maktposition kan använda svågerpolitik att omge sig med lojala anhängare som inte kommer att undergräva sina positioner, och att de har makten, även om de inte förtjänar det.

De flesta människor betraktar svågerpolitik, liksom andra former av korruption, som skadliga. Det strider mot idén om en meritokrati, ett system där människor ges möjligheter och positioner baserat på deras resultat och förmåga, snarare än deras anslutningar. Svågerpolitik resulterar ofta i en situation där de som har makten är svaga, och andra former av korruption kan få stor spridning som följd.

GUNSTLINGSSYSTEM inte behöver just kommit i form av belöning vänner med politisk eller positioner inom industrin. Det kan också iakttas när företagen och regeringarna måste sluta avtal för olika jobb. I dessa fall kan svågerpolitik kostnad aktivt aktieägare eller skattebetalarnas pengar, som ett kontrakt kan tilldelas någon som overbids. När fall av svågerpolitik som detta upptäcks, kan det vara grund för en rättslig kostym, om inte bevis kan ges för att ange att kontraktet tilldelades rättvist.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.