Vad är smetas ut?

kladdar är en rituell rening av rök, gemensam för de flesta av ursprungsbefolkningen i Amerika. Det har dock antagits av många icke-infödingar.

Alla forntida kulturer brände saker av olika typer av andliga skäl. Rökelse är tänkt att "behaga gudarna" med sin doft, och hartser som rökelse och myrra anses lämpliga presenter. Indianer använder olika örter som är tänkt att rena en person, plats eller sak på grund av samspelet mellan röken med objektet. Ett utrymme där en ritual skall äga rum är suddig med rök, liksom alla de rituella instrument och de personer som passerar in i utrymmet.

Örter som används i kladdar är typiskt vise, ceder eller Sweetgrass. Central-och Sydamerika stammar använder också kopal kåda från en mängd olika träd, som har en behagligt söt doft vid förbränning. Örter är vanligtvis uppbundna i hand-stora buntar kallade Smudge Sticks torka. Sweetgrass, ett högt slätter gräs med en söt vanilj doft, är flätad i "piskor". I en rituell rening Smeta stick tänt eld. Efter en stund, är lågan blåses ut och örten fortsätter att pyra, släppa mängder rök i luften. Om en plats ska renas, det Smeta stick genomförs i alla delar av utrymmet, och vid behov kan röken ledas in i hörnen med en fjäder fläkt. Smetas ut ett objekt bara innebär passerar objektet genom röken flera gånger. Människor kan vara smutsig av fläktar röken över sina kroppar som de är. p

Sage tros köra negativa influenser borta, säkerligen en klok försiktighetsåtgärd att ta innan de kan interagera med det övernaturliga, Sweetgrass sägs att attrahera goda andar och energier, så typiskt salvia bränns innan Sweetgrass. Infödda i Pacific Northwest använda ceder i båda fallen, vilket driver negativitet och locka positiva krafter. Kladdar med ceder kallas ibland "cedaring".

Många människor i alla kulturer nu njuta smetas ut. Om de känner sig "dåliga vibbar" i deras hem eller om ett objekt, smetas ut det, hävdar de, kommer att skingra negativa energier. Är de rätt? Vem kan säga? Men ändå, om du befinner dig och diskuterar med din familj över obetydliga saker, eller köpa något på en yardsale att så snart hem, ger dig kalla kårar, prova smetas ut ditt hem eller objektet. Det kan inte hjälpa, men det kan sannerligen inte skada.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.