Vad är påsk?

Påsken är den judiska firandet under sju till åtta dagar (sju i Israel, åtta utanför det) som markerar den fria judarna från slaveriet av egyptierna. Enligt Gamla Testamentet, judarna, under ledning av Moses, hade begärt frihet från Farao, men nekades. Straffa egyptierna, sände Gud 10 plågor till Egypten för att övertyga Farao att släppa judarna. Den sista av dessa plågor, och mest förödande var att döda de förstfödda manliga i varje egyptiska hushåll.

Judarna märkta sina dörrar med blodet från ett lamm offras så att dödsängeln skulle veta att skydda sina förstfödda söner. Detta tillåtit döden att "gå över" judarna i uppfyllandet av denna sista plågan. Påsken är ofta översatt från termen Pesach vilket betyder att "gå över" eller "att skydda. " Till minne av undvikande av denna sista pesten och den frihet från Egypten, judar över hela världen nu firar påsk. under firandet av påsken, de första två nätterna tillbringas i Seder eller festande. Dessa särskilda högtider omfattar äta vissa livsmedel som bittra örter, söta äpplen, och den traditionella Matzah bröd. När farao släppt judar flydde de från sina hem så snabbt att det inte fanns någon tid att låta sina regelbundna bröd att stiga. Osyrat bröd kastades i korgar för att resa tillbaka till Israel, och bakas av solen, vilket resulterar i tunnbröd eller cracker. Som svar, judar som ansluter sig till dietlagar kvitt sina hem i alla syrat, kallas chametz , före påsken börjar. Dagen före Herrens Påsk börjar kallas ofta Fast av de förstfödda. Förstfödda män i familjen kan snabbt till minne av det faktum att förstfödda judiska män skonades under slakten av firstborns i Egypten. Också den första och sista dagar Påsken finns dagar då arbetet är förbjuden.

Påsken är både en helig tid och en högtidlig en. Den förknippas med våren och börjar den 15: e dagen i den judiska månaden Nisan. Eftersom den judiska kalendern är baserad på måncykeln, datum för påsken förändringar årligen i den gregorianska kalendern, men vanligtvis faller påsk i mars eller april.

Under påsken, läs judar från texten i Haggadah . Denna text liknar Mosebok i Gamla Testamentet, och även instruktioner för lämplig firandet av påsken och det korrekta sättet att genomföra Påsken Seders. Påsken är också en instruktions tid för unga medlemmar i familjen, som fått kännedom om hur varje mat post ätit under Seder är inte bara ett objekt av livsmedel utan också en symbol för israeliternas fängelse av egyptierna och deras senare frihet.

En del kristna firar också påsken, eftersom de flesta kristna tror att Jesu sista måltid innan hans korsfästelse var en påsk Seder. Till minne av den sista måltiden, kan kristna göra ett Seder på torsdagen före påsk, som ofta sammanfaller med den första dagen för de mer traditionella judiska första dagen i påsk.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.