Vad är lycka?

Definiera lyckan i fem punkter eller mindre kan verka som en övning i filosofisk meningslöshet, men försöket kan ge denna wiseGEEK författare viss personlig tillfredsställelse, vilket i sin tur kan skapa en känsla av lycka. Det är så vi människor får i komplicerade känslomässiga tillstånd som kallas sann lycka. Ett antal mindre positiva händelser eller prestationer ackumuleras att ge en känsla av självbelåtenhet och förnöjsamhet, vilket vi tolkar som personlig lycka. För de flesta av oss, lyckan är ett sinnestillstånd snarare än en specifik känsla eller reaktion på positiva externa krafter.

En viktig del av lycka är en känsla av självbelåtenhet. Vare sig vi vill erkänna det, många av oss tillbringar våra dagar i ett ständigt tillstånd av nöd. Vi har fysiska, känslomässiga och andliga behov som vi anser måste vara uppfyllda för att uppleva en viss lycka. När vi har denna morgon kopp kaffe, umgås med medarbetare, avnjuta en läcker lunch eller avsluta ett viktigt projekt, åtminstone en av våra dagliga behov kommer att tillgodoses. I en bemärkelse, uppstår lycka när vår lista över behov blir ersättas med en ny lista av fysisk, känslomässig och andlig fulländning. Ett annat viktigt inslag av lycka är en känsla av prestation. Fundera på hur många gånger våra idéer och planer misslyckas under en genomsnittlig dag. Dessa misslyckanden tenderar att skapa inre spänningar och ångest, vilket i sin tur skapar en känsla av nedstämdhet. Men när en idé inte kommer till stånd eller en plan inte möts, finns det ofta en känsla av eufori och prestation. Lycka kan vara belöningen för ihärdig genom svåra eller utmanande tider och inte ge vika för förtvivlan. Att vinna en tävling eller får erkännande för ett framgångsrikt projekt ofta utlöser känslor av lycka.

För några av oss, kan lycka härledas från att ha vår materiella eller andliga behov tillgodosedda. Det finns ett gammalt ordspråk som säger att pengar inte kan köpa lycka, men i verkligheten kan komma väldigt nära. För många löntagare, tanken på att få tillräckligt med pengar eller andra materiella belöningar för deras insatser kan säkert leda till en känsla av lycka. Veta att våra omedelbara behov och även några egna önskningar kommer att uppfyllas kan vara mycket lugnande, vilket i sin tur genererar känslor av trygghet och lycka. I samma mening, många människor finner lycka efter att ha hört en livsbejakande andligt budskap eller tillbringa tid i djup eftertanke och meditation. Lycka kan innebära en känsla av harmoni mellan kropp, själ och ande.

Vad skapar en känsla av lycka kan variera kraftigt från person till person. Små barn med liten livserfarenhet kan finna lyckan i form av en glasstrut eller lördag morgon tecknad, medan vuxna kan finna lycka genom reser eller arbetar utanför intressen. Vissa människor kräver mycket av deras behov som måste uppfyllas innan de uppleva glädje, medan andra finner lycka i enkelhet. Lyckan är sägs vara en fri sak alla människor strävar efter och skulle ge vad som helst att få.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.