Vad är jul?

Julen är den kristna firandet av Jesu Kristi födelse, som betraktas som Guds Son och frälsare för alla människor. Med Kristi födelse, börjar kristendomen i huvudsak, alltså, Julen firar början av kristendomen.

Även om julen är normalt firas den 25 december, tyder på starka bevis för att Jesus kanske faktiskt har fötts under våren. Även många kristna datum Kristi födelse i slutet av "före Kristus" eller BC era, de flesta tror Kristi födelse kan faktiskt vara daterad till 4 f. Kr. . Det är lite ironiskt, eftersom den kristna eran är tänkt att börja med Kristi födelse, men egentligen börjar senare. En del av bilderna obönhörligen bunden med julen är saker som herdar i snön, och hård kyla en vinternatt när Jesus föddes. Detta är ett osannolikt scenario, men det är fullt möjligt att judarna deltar i folkräkningen och beskattning trängdes mycket i Betlehem.

Sextus Julius Africanus, en tredje århundradet kristen missionär, tros ha först hyllades av teori om Kristi födelse som 25 december. Det fungerade bra när romarna senare till stor del konverterade till kristendomen eftersom julen kunde knytas till vintern hedniska ritualer, vilket gör den mer tilltalande. Historiska källor tyder på någon form av julfirande med anor från tidigt 4th århundradet CE.

Vissa har dock hävdat att julen inte bör firas som en fest dag, på grund av den gudomliga naturen hos Kristus. Denna position är fortfarande innehas av vissa minoriteter kristna grupper som Jehovas vittnen.

Även om de flesta se Jolly Old England som källa för många moderna jultraditioner, förbjudna England faktiskt fira Jul från 1647-1660 i ett försök att befria semester av det som ses som dess hedniska grannlåt och överskjutande och korruption av den romersk-katolska kyrkan. Detta var dock inte ett populärt beslut. England återinföras julen som en berömd semester, men spänningarna fortfarande gick höga mellan de anglikanska och romersk-katolska kyrkan.

Charles Dickens måste nämnas som inspiration för många av de traditioner som vi nu regelbundet praxis som en del av julfirandet. Hans fenomenala klassiska Christmas Carol publicerades år 1843 ändrats julen till en måttlig, familjeorienterade semester. Detta skiljer sig från tidigare fester, som ofta verged på anti-kristna, och som omfattade bedriver hedonism med graceless överge.

Clement Clarke Moore's 1822 poem "A Visit from Saint Nicholas," fast förankrad the Christmas /Santa Claus anslutning. Faktiskt många jultraditioner är baserade i germanska hedniska ritualer från tiden före kristendomen. Många anser Thor vara en föregångare som en tidig jultomte figur, och granen var en gång en uppoffrande träd till gudarna, hängde ljust med döda djur.

Idag menar vissa, julen har varit obevekligt skadad av kommersialismen med vilken den har kommit att förknippas med. För de fattiga kan det vara bra en tid då, för att citera Dickens, "vill ha är märkbar. " Dickens använder detta som argument för att öva välgörenhet och "hålla julen i våra hjärtan" på varje dag på året.

Däremot kan man konstatera att för många glada familjefester där fattigdomen inte är en faktor, finns det fortfarande många där fattigdomen är känt vid jul, och där familjer förtvivlan att det inte ens pengar för att ge sina barn grundläggande nödvändigheter som julklappar. En sådan tanke är nyktra när man begrundar det kristna budskapet som en av personliga uppoffringar, vänlighet mot andra, och älska vår nästa som oss själva.

Men många kristna tror att även en jul med öppen yttre tecknen på kommersialisering har en speciell känsla som bara kan tillskrivas tro. Det kan vara en tid att förnya sin tro, eller bara komma närmare födelsen av en religion som upprätthåller många. I röra på Kristi budskap, även små barn kan börja förstå den heliga natur julen för kristna.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.