Vad är ett skulderblad?

Termen "skulderbladsbrosket" används för att beskriva två olika saker inom den katolska kyrkan. I den första meningen, ett skulderblad är en del av en munkens kläder, då det benämns som ett kloster skulderblad. I den andra meningen, ett skulderblad är andaktsmöten föremål som bärs av fromma katoliker, vanligen under sina kläder. Låg scapulars, som de ibland kallas, tros ger särskilda välsignelser på deras bärare.

Monastic scapulars är ganska gammal i kristen tradition. De består av band av tyg som går tvärs över axlarna på bäraren, förklarar namnet, "skulderbladsbrosket" kommer från samma latinska rot som "scapula," vilket betyder "skulderbladen. "Utformningen av en skulderbladsbrosket varierar, beroende på den ordning munken tillhör. Vissa scapulars är ganska lång, sträcker hela vägen till golvet, medan andra är mycket kortare, och scapulars kan huva eller unhooded. Den låg skulderbladsbrosket är nära besläktad med den monastiska skulderblad. Lekmän är välkomna att dyrka i många kloster, och vid ett tillfälle, lekmän fick klosterväsendet kläder, men de hade rätt till full regalier av munkar, eftersom de inte hade tagit löften. Som en följd av låg munkar började bära mindre andäktiga scapulars att fira sin tro och be om välsignelse av olika helgon.

Lay scapulars består av två tyg berlocker som förbinds med band som läggs över axlarna. Bäraren positioner en skulderbladsbrosket på bröstet, och den andra på baksidan, i huvudsak som ett stort halsband. Vissa människor bär också metall eller trä scapulars, även om dessa inte är godkända av alla katolska religiösa ordnar. När en skulderbladsbrosket blir utsliten, måste den bytas ut. I vissa fall måste någon tillhöra en specifik brödraskap för att bära en viss skulderblad. I andra fall, till en skulderbladsbrosket bara behöver bli välsignade av prästen innan det kan användas. När du beställer en skulderblad, är det en bra idé att fråga om restriktioner i samband med att bära, eftersom katoliker tror att om du bär en skulderbladsbrosket förknippas med en viss brödraskap utan att tillhöra den gruppen, kommer du inte att få nytta av skulderblad.

kan Scapulars finns på katolska religiösa affärer, och de är också tillgängliga via kyrkor och religiösa kontor. Vissa människor vill köpa scapulars medan man reser till olika heliga platser, i hopp om att få ett slags dubbel välsignelse.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.