Vad är ett Fall Guy?

En syndabock är en man, eller ibland en kvinna, som fungerar som ett slags syndabock, tar på sig skulden för något de kan eller inte kan ha varit en del av. Det kan också användas som en term i komedi för någon som är genomgående på mottagarsidan av negativ skämt eller en allmän idiot, och kan också användas för att beskriva någon som drar upp alla som arbetar med andra människor.

Den vanligaste innebörden av syndabocken är en oskyldig person som tar på sig skulden för ett brott. Om en bank rånad, till exempel, och rånaren efterlämnar en ledtråd som leder till någon som hade någon kännedom om rånet, skulle de inställningar som person upp som en syndabock. Polisen kan hitta nyckeln och arrestera oskyldiga parten, varvid värmen bort av den verkliga kriminella.

Samband med denna användning, en minskning kille kan vara en del av ett brott, men lämnade för att ta hela skulden, vilket gör att andra brottslingar gå fri. Detta kan eventuellt ske med syndabocken samtycke. Om en grupp på fyra personer vet att de är på väg att fastna, till exempel kan en person gå med på att gå ut och möta polisen, vänder sig i och med hösten så att andra kan undkomma. De övriga tre personer kan också skjuta den första person ut genom dörren och sedan köra, tvingar den första personen att fungera som en syndabock mot sin vilja.

Den tredje användningen av syndabocken är helt enkelt en allmän dåre som är lätt att luras. Detta är ofta fokuserad att hänvisa till ändan av ett skämt, speciellt en som alltid är ett lätt mål. I komedi skriver är det vanligt att skapa en karaktär som fungerar som syndabocken, som erbjuder en enkel allé för andra tecken för att skämt. Den minsta gemensamma användningen av syndabocken är att beskriva en person som ofta inte arbetet med andra människor. Detta är relaterat till den tidigare användningen av en allmän idiot. Tanken med denna typ av syndabocken är att det är en person som lätt kan manipuleras eller lurade. Huckleberry Finn är ett bra exempel på detta slags syndabocken när Tom Sawyer övertygar honom att måla hela staketet, helt enkelt genom att göra det verka som en spännande uppgift. En vanlig tanke etymologi för syndabocken är att det användes för att hänvisa till boxare som bokstavligen skulle falla ner för att kasta en match. Detta skulle vara mer nära samband med den tredje och fjärde användningar av ordet. Så finns det få tillbaka denna etymologi upp, men även om många fortfarande refererar till den.

Många har också försökt att relatera orden till någon specifik "kille" diskuteras som tar ett fall. Några har pekat på Lucifer, i hans fall från himlen. Andra har tittat på Icarus, faller från himlen som en följd av hans dårskap. Ytterligare andra har pekat på Adam, som var part i Fall from grace, vilket resulterar i en exil från Eden. Även om det kan finnas en hel del spekulationer om vem den ursprungliga syndabocken var, det verkar finnas lite bevis för att binda ursprung i frasen till någon person.

Mycket mer troligt är att begreppet syndabocken avser en slang användningen av ordet "falla" från 19th century, där "att falla" var helt enkelt att arresteras. Detta skulle göra etymologi syndabocken som bara den killen som blir arresterad, som är enkel och koncis, men kanske inte så glamoröst som knyter den till Lucifers fall från himlen.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.