Vad är en torped?

En torped är en guidad som självgående vapen är konstruerad för att användas i vattnet, detonerade på kontakt med skrovet av ett fiendeskepp eller ubåt. Något fan av krigsfilmer med scener på öppet vatten är förmodligen bekant med grundläggande begrepp för torped, och det kan vara en överraskning att höra att torpeder är ganska gamla, den första vapnet vi skulle känna igen som en torped byggdes 1866, en företagsam brittisk uppfinnare. Idag är de flesta militärer har ett brett utbud av torpeder att välja mellan för ett sortiment av situationer.

Flera saker skiljer torpeder från andra typer av vapen. För en sak är de avsedda att fungera i vattnet, med-self medföljande höljen för att skydda detonator och sprängämnen från korrosiva verkan av havsvatten. Torpeder också har sin egen strömkälla som används för att driva projektilen tills den når sin källa, och de kunna styras på något sätt. Styrsystem blir allt vanligare på militära projektiler, och torpeder har mycket sofistikerade styrsystem. Det finns flera sätt att starta en torped, och flera olika utföranden avsedda för olika applikationer. Flygplan kan släppa torpeder, som aktiveras när de träffar vattnet och torpeder kan också inledas av fartyg och ubåtar. När lanserats, torped typiskt förvandlas till sin egen enhet, utöver en kontroll av de personer som startade den. Moderna torpeder använder en homing mekanism för att hitta sina mål, söka efter de karakteristiska tecken på ett fartyg eller ubåtar i vattnet. De tidigaste torpeder var faktiskt havet minor, stationära sprängämnen planterade runt hamnar och starkt reste områden med målet att sjunka fienden. Men i mitten av 1800-talet började folk att inse att en torped som kan komma att lanseras och guidade kan vara en mycket användbar sak, och i början torpeder började utvecklas. En mängd olika stilar och mönster har spelat med allt från torpeder styrs av trådar att projektiler som syftade bara till ett mål och skickade på sin väg.

The sprängämnen i en torped som kan tränga in i den tunga skrov på fartyg och ubåtar, och de flesta är kalibrerade för att skapa ett maximalt belopp av skador. Dessutom, när en torped syftar till ett utsatt läge som ammunition tidningar, kan det utlösa sekundära explosioner, se till att målet kommer att sjunka som önskat.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.