Vad är en svepning?

En slöja är en bit tyg som används för att linda en kropp för att begrava. Beroende på kulturella och religiösa övertygelser av den avlidne, kan en svepning lämnas slätt, eller dekorerad med olika konstnärliga motiv. En särskilt berömd svepning är Duken i Turin, en längd av linne som användes enligt uppgift för att förbereda Kristi begravning, men Duken har härkomst har upprepade gånger ifrågasatt av medlemmar av det vetenskapliga samfundet.

Traditionellt vanten är tillverkade av naturliga fibrer såsom bomull, lin, silke och ull. Dessa fibrer skulle ha varit det enda material som finns för de flesta av människans historia, men också bryta ner snabbt återvänder till jorden tillsammans med de organ som omfattas. Det är också typiskt att använda ofärgade eller blekt material för en svepning, och varje utsmyckning läggs till slöja är vanligtvis enkel och religiös karaktär, till exempel kan en svepning vara broderad med ett kryss för en kristen begravning.

För att förbereda en kropp för att begrava i en svepning, efterlevande till den avlidne skulle klä av honom eller henne, tvätta kroppen noga och sedan samling nakna kropp i slöja. I vissa fall kan kroppen vara smorda med ädla oljor, örter eller kryddor före begravning, och i många kulturer, är föremål insvept i vecken av slöja så att den avlidne kan transportera dessa föremål i livet efter detta. Det är också vanligt att vanten sys stängd, vilket gör det lättare att respektfullt flytta kroppen.

Ordet "slöja" kommer från det gamla engelska scrud , som betyder "plagg "återspeglar idén att vanten är plagg för de döda. När krage var vanligt förekommande, var kläder dyrare att köpa och göra, och därför begrava de döda i användbara kläder skulle ha varit ganska slösaktig. Vant kan användas för att täcka de döda respektfullt och samtidigt bevara deras kläder, och, beroende på önskemål från den avlidne, smycken såsom ringar kan vara kvar eller tas bort och gick ner till ättlingar.

Även om en svepning ensam var godtagbar för nedgrävning i många kulturer, särskilt bland de fattiga, kan höljer också användas för att svepa en kropp innan casketing, eller en höljt kroppen kan kremeras. Vantens har också använts historiskt svepa organ för begravning till havs, i vilket fall slöja kan viktas så att kroppen sjunker. Vantens fortfarande används i vissa samhällen i modern tid, och många förespråkare för naturliga begravningsplatser stöd shrouding eftersom det ger organ att bryta ner snabbt och graciöst i marken.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.