Vad är en sjöjungfru?

En sjöjungfru är en mytisk sjövarelse med huvudet och kroppen av en mänsklig kvinna och svans av en fisk. Den manliga versionen är känd som en Merman , och den allmänna termen är merfolk . The mermaid framgår av folklore från hela världen, inklusive Europa, Mellanöstern, Västindien, Central-och Västafrika, och Japan. Som väntat av en mytisk figur med ett så stort geografiskt område, har mermaid många variationer i utseendet. Europeiska Melusina , till exempel, har ofta en ormens svans eller två svansar, ibland vid sidan av vingar.

Mermaids också variera i de rapporterade beteende. Vissa är farliga, såsom den grekiska Siren som sjunger förtjusande låtar från stranden för att trolla sjömän eller lura dem till deras död. Andra är välvillig och bevilja önskemål från alla som ser dem. I Japan äter köttet av en sjöjungfru sägs ge odödlighet. I den kända tidigast mermaid lore, förebådar från första århundradet f. Kr. Assyrien är mermaid en gudinna som hoppade i havet i sorg över den älskare som hon av misstag dödade.

The mermaid funktioner utförligt i litteraturen och konsten i många kulturer och epoker. Hon är föremål för en av Hans Christian Andersen mest kända sagor, Den lilla sjöjungfrun , och 1989 Disney film baserad på det. Många filmer, tecknade filmer och TV-program har också haft sjöjungfrun som sitt tema.

är det allmänt att historier om sjöjungfrur har sin rot i observationer av manater, vattenlevande däggdjur som kan likna människor på avstånd. Det sätt som manater bära sina ungar, i synnerhet, sägs likna hur en människa mamma håller sitt barn. Sjökor ofta solar sig på stenar, mycket som sjöjungfrur göra i många konton. Alternativt, tång kan ha gett upphov till sjöjungfru legender, som det kunde ha tycktes sjömän som en sjöjungfru långa hår flyter vattnet.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.