Vad är en profetia?

Profeter och profetior är en viktig del av människans historia och kultur. En profetia är helt enkelt en förutsägelse om något som kommer att hända, vanligen talas av en myndighet som präst, shaman, eller en annan typ av mystik. Profetior sträcker sig från det vardagliga till det fantastiska, och har funnits så länge människan har, i ett försök att förstå den djupare livets mysterier. Tekniskt någon kunde uppleva en föraning eller förvarning av en händelse, men mest profetiska traditioner tror att endast unika individer kan ge uttryck för en äkta profetia.

Även profeter och spåmän ofta avfärdas som galen i moderna industrialiserade kultur, höll de en gång oerhörd makt i sina samhällen och blev hyllade av människor i alla klasser. Många profeter var associerade med religioner, de gamla grekerna, till exempel försökt förstå gudarnas vilja genom orakel som bodde i templet i Delfi, medan romarna använt templet bådar för att söka information om framtida händelser. Mer forntida religioner ingår präster och prästinnor som trädde heliga trancer att kommunicera med gudar och förmedla information till folket i form av en profetia. Många primitiva och animistiska religioner också innehålla begreppet profetian och teckentydning, vanligtvis utförs av en präst, häxdoktor eller schaman.

profetia är inte begränsad till hedniska eller forntida religioner, de flesta moderna kristna, för exempel läsa en helig text som är fylld med profeter och profetior, och många av dem väntar på en profeterade Jesu återkomst. Monoteistiska religioner som kristendom, judendom och islam ingår profeter som John the Baptist, Noa, Abraham, Moses och Mohammad, som tros ha talat direkt med Gud. Kloka ord av dessa bibliska och Qu'ranic siffror tas på allvar av anhängare till dessa religioner, och ingår i undervisning och lektioner med anknytning till dessa religioner.

Pagan profetia vanligtvis förknippas med ett tillstånd av extas uppnås genom meditation, driver kroppen extrema gränser med fasta, eller droger. Endast vissa individer profeter, och de väljs ut på grundval av förmågor som ofta avslöjas tidigt i livet. Profeten går in ett tillstånd av trance och sedan reläer budskap, ibland på ett översiktligt sätt som "Beware the Ides of March" och ibland i en mer abstrakt form, som har formen av en gåta som måste unraveled. Några profeter använda verktyg för att fokusera såsom tarot kort, scying glasögon eller bollar kristall, medan andra förlitar sig på sin förbindelse med det gudomliga för en profetia.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.