Vad är en platå?

Platåer är typer av landformer som har en platt topp och är förhöjda tusentals meter ovanför ett omgivande område. Dessa landformer kan hittas på alla kontinenter på jorden. I vissa delar av världen, platåerna är i ett så högt höjd att levnadsförhållandena är svåra, medan platåer på andra ställen erbjuder mer gynnsamma miljöer som lämpar sig för jordbruk.

Platåer är överbyggnader av mark som vanligen upphov ca 1500 fot (457 meter) ovanför marken. För att betraktas som en platå, måste man ha minst en brant sida. Vissa platåer bildades som en följd av uppåtriktade rörelser i jordskorpan. p

Andra platåer bildades då delar av jordskorpan kolliderade med en annan. Dessa särskilda platåer ligger mellan berg. Lavaflöden har också varit ansvarig för bilda platåer, upphöja marken som rann över markytan. Sådana platåer bildas av lava kallas basalt eller platåer lava. Fortfarande andra platåer skapas på grund av erosion av mark.

Olika typer av mindre landformer finns på platåer. Eftersom vatten skulpterar dessa naturliga strukturer, skapar kupoler, Mesas, Buttes, torn, broar rock, valv rock, och andra naturliga strukturer. Platåer byggs från stillasittande rock kommer att ha horisontella lager av sten. Landskapet på denna typ av platån kommer att ha platta toppar. Platåer byggd på klippor med varierande typer av hårdhet kommer att resultera i landformer som kan spetsiga eller nivå.

Colorado platån finns i USA är en känd landformation som spänner över 130,000 square miles (336. 700 sqkm. ). Denna särskilda platån är rund i formen och sprids över den sydöstra delen av Utah, den norra delen av Arizona, nordvästra New Mexico, och den västra delen av Colorado. Den Deccan i Indien är ett annat välkänt platå som bildades av lava miljontals år sedan. Den omfattar cirka 300. 000 kvadrat miles (770. 000 kvadratkilometer. ) Samt sprawls över de indiska delstaterna Andhra Pradesh, Kerala, Karnataka och Tamil Nadu.

Den sibiriska Fällor är en landformation i Ryssland bildas av lava miljontals år sedan också. Det sprids över 750,000 square miles (1. 942. 500 kvadratkilometer. ). Tibet är hem till den tibetanska platån, den högsta och största platån i världen. En spretig 888,000 square miles (2,3 miljoner kvadratkilometer. ) Omfattar emellertid ett område som är ungefär hälften så stor som den anslutna 48 delstater i USA. Detta tibetanska landformation ståtar med en höjd av mer än 16. 400 fot (5. 000 m. ).


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.