Vad är en moské?

En moské är en muslimsk plats för tillbedjan, där de troende samlas för att be, delta i samhället händelser, och att utbyta information med varandra. Moskéer i ett brett spektrum av arkitektoniska stilar finns i nationer över hela världen, inklusive Masjid al-Haram i Mekka, en av de heligaste moskéer i islam, och den fantastiska blå moskén i Turkiet, som byggdes av sultan Ahmed Jag i Istanbul.

Några arkitektoniska särdrag är gemensamma för alla moskéer, oavsett om huruvida de är byggda i form av kinesiska pagoder eller modernistiska byggnaderna. En moské ingår alltid en Mihrab, en nisch i väggen som vetter Mecka. Den Mihrab används för att orientera församlingen som böner är sagt, och det är ofta ornately dekorerad. Många moskéer har också en minibar, predikstol, tillsammans med minareter, höga slanka torn som används för att utfärda kalla till bön.

De flesta moskéer också har ett stort gemensamt område som är konstruerade för att församlingen när De samlas för bön, och moskéer har separata avdelningar för män och kvinnor så att de kan be i fred. Vanligen har en moské också gemenskap anläggningar, tillåter människor att använda moskén för festivaler, gemenskap möten, middagar och andra sociala evenemang. Ungefär som religiösa byggnader i andra traditioner, är moskén navet i samhällslivet. P

många moskéer är knutna till hamam, eller badhus, och de kan ha generöst anlagda skäl. Det är också vanligt att bifoga en skola till en moské för utbildning av samhällets ungdomar. När en moské är särskilt stor och utformad för att användas för gemenskapens funktion, det kallas jama'a , eller "stora moskén," är samtidigt en mindre moské som används bara för bön som kallas Masjid .

Enligt islam var den första moskén Kaba i Mecka. Några andra kända moskéer inkluderar Masjid al-Aqsa i Jerusalem, den Masjid al-Nabawi i Medina, den stora moskén i Paris, i Umayyadmoskén i Syrien, Jami Ul Alfar i Sri Lanka, och Babri moskén i Indien. Icke-muslimer är välkomna i många moskéer, så länge de respekterar. Om du vill besöka en moské, slitage blygsam, enkla kläder och täcker håret om du är kvinna, och förbereder sig för att ta bort skorna vid dörren. Under böner, är tystnad beräknas så att människor kan koncentrera sig.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.