Vad är en introvert?

grund och botten är en introvert en person som är reserverad, tyst och ensam. Inåtvändhet och dess motsats, extroversion, form ändarna på ett kontinuum som beskriver en aspekt av varje människas personlighet. Begreppet introversion och extroversion, även stavat Extraversion , populariserades av arbetet psykologen Carl Jung.

Jung beskrev en introvert som en person vars psykiska energin är riktad inåt. Medan de flesta moderna psykologer tror inte att det finns "psykisk energi" per se, de håller med om att en introvert bryr sig mer om och intresserade av hans eller hennes egna tankar än i den yttre världen. Introverta kommer ofta bort som blyg och föredrar att spendera tid på egen hand eller med en eller två nära vänner. Den introvert känns oftast mer energi och kan arbeta mer produktivt när ensam.

Även om det allmänt anses vara mer önskvärt att vara en extrovert i det västerländska samhället, och utåtriktad egenskaper uppmuntras, är en introvert har stora fördelar. Introverta excel ofta i den högre utbildningen, där förmågan att spendera mycket tid med ens egna tankar är en stor tillgång. Introverta är ofta i stånd att bilda mycket djup och nära vänskap.

Psykolog Hans Eysenck postulerade att introvert upplever mer hjärnaktivitet än extrovert och är därför ständigt på en högre tillstånd av stimulans utan att vända sig till externa källor. Därför stora skaror av människor att extrovert är uttråkad utan kan overstimulating till introvert eller svårt för introvert att uppmärksamma. En studie visade att introvert erfarenheter större blodflöde i de områden av hjärnan som kontrollerar logik och problemlösning. Det finns några nackdelar med att vara en introvert också. Introverta ofta svårt att bli vän med andra och kan bli ensam. De kan hitta händelser med stora grupper av människor obekväma och kan uppfattas som oartigt eller ställa upp. Introverta kommer förmodligen inte utmärka sig i yrken som bedriver personlig interaktion med främlingar är viktigt. En studie av psykologen David Myers fann att introverta personer är mindre benägna att vara "lycklig" än extroverts, även om orsaken till korrelationen är oklart.

Om du är osäker på om du är en introvert, finns självtester finns i många böcker och online som hjälper dig att avgöra var du faller längs spektrum . Kom dock ihåg att de flesta människor är något av en kombination av introvert och extrovert.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.