Vad är en bajonett?

En bajonett är ett blad som är avsedd att fästas i mynningen på ett gevär. Klassiskt, är bajonetter används i nära fjärdedelar bekämpa, när avfyra ett gevär kan vara farlig eller olämplig. Användningen av bajonetter som praktiska militära vapen är på nedgång, även om många militärer fortsätta att utfärda dem för moralen skäl och för att användas som all-knivar ändamål och knivblad. Det finns ett antal olika mönster, och en del människor samlar på olika varianter från hela världen. Detta vapen tycks ha sin upprinnelse i Bayonne, Frankrike, en region känd för sina bestick. Första bajonetter utfärdades på 1600-talet, i en konstruktion som kallas plug bajonetten. Dessa knivar monterade faktiskt inne i pipan på pistolen, gör det omöjligt för eld, och de var främst avsedd som ett vapen i sista utväg. Senare började arméer gör och utfärda socket bajonetter, som passade runt i stället för på fat, och moderna bajonetter antingen är permanent monterade, eller fästa på en glidande järnväg som inte stör på pistolen.

Bayonets kan variera i längd. Svärdet bajonett, en populär design, är tillräckligt lång för att dubblera som en kort svärd när de skilts, även om det kan göra hanteringen pistolen oerhört svårt. Kortare versioner är faktiskt bättre och mer effektiva, men de saknar den symboliska kraften i en längre och mer hotfull blad. Ceremonial blad fast under speciella högtider kan vara längre eftersom deras ägare inte behöver oroa dig för praktiska.

Avgifter med bajonetter fast gör fortfarande förekommer i olika delar av världen, men de nådde sin höjd under skyttegravskriget av första världskriget. Soldater ges också bajonett utbildning så att de vet hur man använder blad vid behov. Galaklädd uniformer kan innehålla en fast bajonett i vissa regioner i världen, och soldater förväntas hålla sina kunskaper i händelse av att bladen är efterlyst.

Även om äldre bajonetter tenderar att se mer ut som svärd, moderna versioner liknar knivar. Beroende på region kan soldater har knivar som kan användas på ett sortiment av vapen eller en viss familj av vapen, såsom den amerikanska M-serien, eller särskilda blad kan utarbetas för vissa vapen. I samtliga fall, montering bladet korrekt och snabbt är avgörande, som ett dåligt fast bajonetten kan svaja, vilket är en mycket oönskad situation.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.