Vad är en Wyvern?

Wyvern är en mytologisk varelse som ofta finns i europeiska lore. Ordet "Wyvern" kommer från Saxon wivere , som betyder orm. Denna legendariska djur brukar definieras som en underart av drake, eller åtminstone drakens nära släkt. Draken och Wyvern delar många likheter i fråga om utseende.

Liksom draken är Wyvern återges som en bevingad reptils varelse. Det är känt för sitt innehav av endast två ben och ett enda par vingar. Ibland, en variant som havet-Wyvern kommer att ha en fisk-liknande svans. Oftare, är dock Wyvern svans dras med en hulling eller en spade i spetsen, som ibland anses vara giftig. Det Wyvern kan också illustreras ha klorna på örnar.

Berättelser om wyverns är ganska motsägelsefullt. Ibland är representerade med mindre arter av drake, och andra gånger är det definieras som en större drake ras. I vissa konton, beskrivs de vara så stor att det lever på elefanter och noshörningar. p

Wyverns är vanligt förekommande i medeltida heraldik och många institutioner fortfarande använda Wyvern i sina härolder, kammar, och vapensköldar. I detta avseende är wyverns ses som symboler för styrka, kraft och uthållighet. Exempel på dessa emblem ingår armar Derby Midland järnvägsstationen, logotyp Dragon School i Oxford, England, och armarna av Alpha Chi Sigma brödraskapet.

Wyverns lämna sitt framträdande i populärkulturen. I Neil Gaiman's Sandman -serien, till exempel, att en portvakt Dream's Palace är ett Wyvern. Fantasy-rollspel såsom Dungeons Dragons och World of Warcraft även anställa wyverns som en del av deras olika mytologier.

Intressant nog har några kryptozoologi varit känt att ansluta sig till teorin om wyverns är bevis på att djur som flygödlor, bevingade kräldjur som dog ut ungefär 65 miljoner år sedan kan faktiskt ha samexisterade med befolkningsgrupper, och kan faktiskt fortfarande existerar idag. Tyvärr finns det inga bevis som stöder dessa påståenden.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.